Index Vakbarát Hírportál

Nem küldenek arab katonákat Szíriába

2012. január 15., vasárnap 16:01

Az Arab Liga eddig semmilyen felkérést nem kapott arra, hogy csapatokat küldjön Szíriába - mondta a kairói székhelyű Ligához delegált egyik diplomata vasárnap. A katari emír szombaton vetette fel, hogy az arab országoknak csapatokat kellene Szíriába vezényelniük, hogy véget vessenek a 10 hónapja tartó erőszakhullámnak.

"Jelenleg nincs hivatalos javaslat arab katonaság Szíriába küldésére... egyelőre nincs sem arab, sem nem-arab megállapodás a szíriai katonai beavatkozásról" - nyilatkozta a Liga egyik delegátusa.

Egyelőre korántsem világos, hogy az arab országok hajlandók lennének-e megerősíteni a polgári megfigyelők csoportjait, nem is beszélve katonák állomásoztatásáról, anélkül, hogy tudnák, vajon számíthatnak-e szélesebb nemzetközi támogatásra. Az is tisztázásra szorul, vajon a katari emír békét kikényszerítő vagy egyéb szerepre gondolt.

A Nyugat részéről kevés a hajlandóság a líbiaihoz hasonló katonai szerepvállalásra, bár Franciaország felvetette, hogy alakítsanak ki övezeteket a polgári lakosság védelmére.

Az erőszak nem csillapodott azóta sem, hogy tavaly december 26-án megérkeztek Szíriába az Arab Liga megfigyelői, akik azóta is a pánarab szervezet által kidolgozott, s a damaszkuszi vezetés által is elfogadott válságterv megvalósítását ellenőrzik. Szíria vállalta, hogy kivonja a kormánycsapatokat és a nehézfegyvereket a forrongó városokból, szabadon engedi a politikai foglyokat, beengedi az országba az Arab Liga megfigyelőit, emberjogi aktivistákat és külföldi újságírókat, valamint megkezdi a tárgyalásokat az ellenzékkel. A Liga szerint az Aszad-rezsim nem, vagy csak részben teljesítette a béketerv előírásait.

Az ENSZ adatai szerint több mint ötezren vesztették életüket a március óta tartó válságban, a szíriai hatóságok azt közölték, hogy a biztonsági erők kétezer tagját ölték meg a felfegyverzett "terroristák".

Rovatok