Index Vakbarát Hírportál

Megalakult az új szarajevói kormány

2012. február 10., péntek 19:08 | aznap frissítve

Tizenhat hónapi interregnum után ismét van központi kormánya Bosznia-Hercegovinának: pénteken a szarajevói parlament miniszterelnökké választotta Vjekoslav Bevandát, akinek kabinetjébe a legnagyobb bosnyák, horvát és szerb pártok delegálnak minisztereket.

A balkáni országban élő három népcsoport vezetőinek folyamatos konfliktusa a 2010 októberében rendezett parlamenti választások óta mind ez ideig megakadályozta új kormány alakítását.

A szarajevói kormánynak mindazonáltal csekély a befolyása az ország sorsának irányítására. A valódi hatalmat a két entitás: a boszniai Szerb Köztársaság (RS) és a Bosnyák-Horvát Föderáció kormánya tartja kezében. A két entitás kormánya mindent elkövet azért, hogy keresztbe tegyen a másiknak. Ennek következtében Bosznia évek óta nem jut ötről hatra. A polgárháború (1992-95) nyomán létrehozott, bonyolult államszerkezet nyeli el a költségvetés oroszlánrészét.

A legnagyobb népcsoportot alkotó bosnyákok (muzulmánok) erősíteni akarják a központi államot, mégpedig a két entitás rovására. Ezt azonban hevesen ellenzik a szerbek, akik ismételten azzal fenyegetőztek, hogy kiválnak a szövetségi államból, amennyiben csorbulna szinte korlátlan autonómiájuk. A szerbek mintegy 30, a horvátok pedig 15 százalékát alkotják Bosznia-Hercegovina négymilliós népességének.

Rovatok