Index Vakbarát Hírportál

Újra meg kell műteni a venezuelai elnököt

2012. február 21., kedd 23:13

A venezuelai elnök bejelentette, hogy ismét meg kell műteni, mert az orvosok egy "léziót" találtak a medencéjében, ugyanott, ahonnan tavaly nyáron egy baseball-labda nagyságú rákos daganatot távolítottak el. Az 57 éves politikus a szülőföldjén, Barinas szövetségi államban tett látogatásán csaknem két órán keresztül beszélt egy tervezett traktor- és teherautógyár helyszínéről. Chávez elfogadhatóan nézett ki és hosszasan beszélgetett a helyi munkásokkal.

A televízióban közvetített beszédben Chávez elismerte, hogy a múlt hét végén Kubában járt ellenőrzésen, és az orvosok egy kicsi, közel két centiméteres átmérőjű, jól látható léziót fedeztek fel a medencéjében, így ismét meg kell operálniuk. Ugyanakkor tagadta, hogy áttétek alakultak volna ki szervezetében. "Nincs áttét. Csupán egy kis lézió ugyanott, ahonnan eltávolították a daganatot" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy újabb, de a korábbinál kevésbé bonyolult sebészi beavatkozásra lesz szükség.

Venezuelában olyan értesülések röppentek fel, hogy Cháveznek daganatos betegsége miatt kellett a hét végén Kubába utaznia további sürgős kezelésre. A tájékoztatási miniszter korábban, még Chávez beszéde előtt azt állította, hogy ezek a pletykák az ellenzéki "söpredék piszkos háborújának" részét képezik.

Egy neves ellenzéki újságíró, Nelson Bocaranda hétfőn megírta, hogy az elnök Kubába utazott és vele tartott több családtagja. Bocaranda úgy tudja, hogy az elnök egészségügyi problémái felerősödtek, mert nem volt hajlandó betartani orvosai utasításait, és nem pihent eleget. Az orvosok hiába figyelmeztették arra is Chávezt, hogy károsítja szervezetét a szteroidok túlzott használatával.

Chávez folyamatosan azt állítja, hogy a tavaly júniusi műtét óta teljesen felgyógyult, noha az orvosok szerint túl korai ilyesmit állítani. Egy, a Chávezt Venezuelában kezelő orvosi csapathoz közelálló orvosi forrás közölte, hogy az elnöknél tumor lízis szindróma lépett fel, azaz egyszerre nagy mennyiségű daganatos sejt esett szét szervezetében, ami a rákos daganat kezelésének egyik lehetséges súlyos következménye.

Venezuelában október 7-én tartanak elnökválasztást. Az újabb hatéves mandátum megszerzésére készülő Chávez egészségi állapota a kampány egyik fő témája. Az ellenzék egységesen felsorakozott Henrique Cápriles mögött, akitől azt remélik, hogy véget vet Chávez 13 éves uralmának. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint azonban Chávez vezet Cáprilesszel szemben, köszönhetően az új, nagy költségvetési kiadásokkal járó szociális projekteknek. 

Rovatok