Index Vakbarát Hírportál

Elévült a Milošević fiú verekedési ügye

2012. március 9., péntek 13:53

A belgrádi fellebbviteli bíróság az ügy elévülésére hivatkozva jogerősen felmentette a bűnvádi eljárás alól cet, a néhai Milošević volt jugoszláv és szerb elnök fiát, aki ellen az volt a vád, hogy 2000-ben Požarevac központjában bántalmazott három szerb fiatalembert.

Nebojša Sokolović, Momčilo Veljković és Radojko Luković a Milošević-rendszer ellen szerveződő Otpor (Ellenállás) nevű mozgalom tagjai volt.

Mirjana Piljić, a fellebbviteli bíróság szóvivője elmondta, hogy a bíróság lényegében jóváhagyta a požarevaci elsőfokú bíróság 2011. november 17-én hozott felmentési ítéletét, arra hivatkozva, hogy az "ügy teljesen elévült".

Az Otpor tagjai – akik közül Luković időközben közlekedési balesetben meghalt – eljárást indítottak a Milošević fiával kapcsolatosan felmentő ítéletet hozó Gordana Vidojković bírónő menesztéséért, arra hivatkozva, hogy az ügy aktáinak elfektetésével hagyta, hogy elévüljön a bűnvádi eljárás. A bírónő felmentését célzó kezdeményezéssel egyetértett a szerb igazságügyi miniszter is.

Az Otpor tagjai bejelentették, hogy a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak jogorvoslatért.

Marko Milošević 2000. október 6-án, alig pár órával azután, hogy összeomlott Slobodan Miloševićnek a hatalma, Oroszországba szökött és néhány hónappal később követte őt Moszkvába Milošević felesége is.

Mindketten utóbb politikai menedékjogot kaptak az orosz hatóságoktól.

Rovatok