Index Vakbarát Hírportál

Túlélte a bizalmatlansági indítványt a cseh kormány

2012. március 21., szerda 00:02

Túlélte az ellenzéki bizalmatlansági indítványt a prágai képviselőház kedd esti rendkívüli ülésén a Petr Necas miniszterelnök vezette jobbközép cseh kormány. A 200 tagú törvényhozásban a többórás éles és indulatos vita után megtartott szavazáson a szociáldemokraták által előterjesztett bizalmatlansági indítványt csak 85 képviselő támogatta, 113 ellene voksolt.

A kormány megbuktatásához a szociáldemokrata-kommunista ellenzéknek 101 igen szavazatra lett volna szüksége. A koalíciós pártoknak együtt jelenleg 114 képviselőjük van, így a szavazás kimenetele lényegében előre adott volt. "Meggyőződésünk, hogy országunk, a Cseh Köztársaság a jobboldal öt éves kormányzása után nincs jó állapotban" - jelentette ki Bohuslav Sobotka, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke, amikor a bizalmatlansági indítvány benyújtását indokolta. A szociáldemokraták szerint a kormány hazudik a lakosságnak az ország állapotáról, nincs víziója, sem terve a problémák kezelésére és megoldására, s mert képtelen a helyes stratégiai döntések meghozatalára, mennie kell. Sobotka azt mondta: ha sikerülne megdönteni a kormányt, az ősszel idő előtti parlamenti választást tartanának Csehországban.

"A Cseh Szociáldemokrata Pártnak nem a kormány megdöntése, hanem a társadalmi feszültség növelése és a választási reklámpontok begyűjtése a célja" - reagált az ellenzéki bírálatokra Petr Necas miniszterelnök. Necasnak meggyőződése, hogy Csehországnak szüksége van a reformokra. "Az általam vezetett kormány minden nehézség ellenére a reformokat meg fogja valósítani" - hangsúlyozta a kormányfő. "Nehéz idők járnak, szükség van népszerűtlen intézkedésekre is, de a nemzetközi intézmények értékelései azt mutatják, hogy Csehország jó úton jár" - mutatott rá a miniszterelnök.

A szociáldemokratáknak ebben a választási ciklusban ez volt a harmadik sikertelen bizalmatlansági indítványuk. 

Rovatok