Index Vakbarát Hírportál

A vologdai rab telefonon rendelt helikoptert a szökéshez

2012. március 24., szombat 22:29 | tizenkét éve frissítve

Kétmillió rubelt (15 millió forintot) ígért segítőinek a vologdai büntetőtáborból sikertelen szökést végrehajtott rab. Vlagyimir Markin a központi nyomozóhivatal szóvivője szombaton számolt be az Oroszországban rendkívülinek számító szökési kísérlet részleteiről.

A 35 éves, gyilkosságért elítélt Alekszej Sesztakov azt állította, hogy ő maga rendelte meg mobiltelefonon a helikoptert, amellyel sikerült kijutnia a börtönből. Olykor mások segítségét is igénybe vette. Legalább hat telefonszámot használt és a két nappal a szökés előtt kiválasztott MI-2-es helikoptert egy hétre lefoglalta.

A nyomozók azt is vizsgálják, hogyan használhatott mobiltelefont Sesztakov, honnan volt a vologdai börtönben 17 éve raboskodó, 25 évre elítélt férfinak pénze a nem mindennapi szökés költségeire, és honnan vette volna a segítőinek felajánlott 2 millió rubelt.

Az sem világos az ügyben, miért nem sikerült az őrségnek megakadályozni a szökést, holott szemtanúk szerint tüzet nyitottak Sesztakovra. Azt gyanítják, hogy a büntetőtábor alkalmazottainak is köze lehet a nem mindennapi szökési kísérlethez.

A férfi segítőit, egy férfit és egy nőt a szökés másnapján elfogták és őrizetbe vették. Ők kényszerítették fegyverrel a megrendelt MI-2-es helikopter pilótáját arra, hogy repüljön a Moszkvától 300 kilométerre északra, Vologda környékén lévő büntetőtábor felé és kötélhágcsón vegye fel fedélzetére Sesztakovot.

Az orosz fegyenc később taxival próbált továbbmenekülni, a gépkocsit azonban a rendőrök nem sokkal később feltartóztatták. Sesztakov ellenállást tanúsított, ezért a rendőrök fegyverüket használták, és megsebesítették.

Alekszandr Sesztakov elfogását segítette, hogy a régióban éppen akkor  tartottak gyakorlatot a rendfenntartók a büntetőtáborból szökött rabok kézrekerítésére.

Rovatok