Index Vakbarát Hírportál

Zentai kiadatási ügyét vizsgálja az ausztrál legfelsőbb bíróság

2012. március 28., szerda 11:56

A háborús bűncselekménnyel gyanúsított Charles Zentai ügyének utolsó fejezetét nyitották meg szerdán az ausztrál legfelsőbb bíróságon: a testület a canberrai kormány fellebbezését vizsgálva arról fog dönteni, ki kell-e adni Magyarországnak a feltételezett náci háborús bűnöst, írta a The Australian.

A 90 éves Zentai a második világháború alatt a náci rezsimmel szövetségben álló magyar hadseregben szolgált. A náci háborús bűnösöket vadászó Simon Wiesenthal Központ szerint 1944 novemberében halálra kínzott egy 18 éves zsidó fiút, amiért nem viselte a megkülönböztető jelzést, a sárga csillagot, majd holttestét a Dunába dobta. Charles Zentai felkerült a jeruzsálemi szervezetnek a "tíz legkeresettebb náci bűnözőt" felsorakoztató listájára.

Charles Zentai, aki jelenleg feltételesen szabadlábon van, az 1950-es években vándorolt ki Ausztráliába, ahol állampolgárságot kapott. Tagadja, hogy részt vett volna a zsidó fiú megölésében, és azt állítja, hogy a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Magyarországon.

Rovatok