Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt egy rekordokra készülő orosz vitorlás az Antarktisznál

2012. április 6., péntek 22:45

Az Északi- és a Déli-sarkon keresztül világkörüli útra vállalkozó hajó nyolctagú legénysége hétfő óta nem adott életjelet magáról - közölte az expedíciót szervező Anna Szubotyina. A hajó nem adott le vészjelzést, de így is borzasztóan nyugtalanok. A legénység nagyon tapasztalt, s csak a legutolsó pillanatban adna le S.O.S. jelzést.

A Szkorpiusz (Skorpió) névre keresztelt hajó 29,45 méter hosszú. A négy oroszból és négy ukránból álló legénység tavaly szeptember 18-án indult el Szocsiból az Arktiszi- és az Antarktiszi-óceánon keresztül 365 napos világkörüli útra. Egyik céljuk az, hogy vitorlás jachttal megdöntsék a megtett út hosszára és időtartamára vonatkozó világrekordot. Másik céljuk, hogy "eljussanak oda, ahol ember még nem vitorlázott", azaz úgy kerüljék meg az Antarktiszt, hogy folyamatosan a déli szélesség 60. fokán, az Arktisznál pedig az északi szélesség 65-70 fokán belül maradjanak.

Szubbotyina tájékoztatása szerint nagyon rosszak voltak az időjárási körülmények abban a térségben, ahol a Szkorpiusz eltűnt, az óceán nagyon gyorsan jegesedett és erős szél fújt. Az utolsó kapcsolatfelvételkor a kapitány, Szergej Nyizovcev jelezte is, hogy aggódik, attól tartott, hogy jéghegynek ütközik.

Rovatok