Index Vakbarát Hírportál

Kiszabadították a kínaiakat a kalózok fogságából

2012. április 7., szombat 07:46

Iráni hadihajók közreműködésével kiszabadították annak a kínai hajónak a legénységét, amelyet péntek reggel ejtettek fogságba szomáliai kalózok az Ománi-öbölben, jelentette a Hszinhua hírügynökség szombaton. A nankingi Ocean Shipping vállalat Panamában bejegyzett Hszianghuamen nevű teherhajójának 28 fős kínai legénysége szabad, a hajó motorja sérült, annak javítása folyamatban van, közölte Kína teheráni nagykövetsége.

A támadás a dél-iráni Csabahar kikötő közelében történt. Kilenc szomáliai kalóz kapaszkodott fel a szállítóhajóra létrákon, majd lövéseket adtak le a fedélzeten. A hajó Sanghajból indult, és Szingapúr érintésével a délnyugat-iráni, Homeini imám nevét viselő kikötőbe tartott. Lörülbelül 300 kilométerre volt úti céljától, amikor a kalóztámadás érte. Peking sürgette Teheránt, hogy intézkedjen. Irán a haditengerészet két hajóját küldte a Hszianghuamen nyomába. Ezek megadásra szólították fel a kalózokat.

A támadás helyszíne közel volt a Hormuzi-szoroshoz, amely az Ománi-öböl és a Perzsa-öböl között helyezkedik el, és stratégiailag rendkívül fontos, mivel a világon értékesített kőolajnak körülbelül az egyötöde, a tengeren szállítottnak mintegy 35 százaléka halad itt át. A kínai kőolajimport csaknem 14 százaléka származik Iránból.

Rovatok