Index Vakbarát Hírportál

Pótjelöltje is van a Muzulmán Testvériségnek

2012. április 8., vasárnap 07:36

Egy második államfőjelöltet is nevez a május végén esedékes elnökválasztásra az egyiptomi Muzulmán Testvériség. Az iszlamista mozgalom attól tart, hogy eredeti jelöltjét kizárják, annak ellenére is, hogy minden jogi feltételnek megfelel.

A "tartalékjelölt" Mohammed Morszi, a Muzulmán Testvériség politikai pártjának, a kairói parlamentben a képviselői helyek csaknem felével rendelkező Szabadság és Igazságnak az elnöke - közölte a mozgalom szombat éjszaka.

Attól tartanak, hogy az Egyiptomot Hoszni Mubarak elnök hatalmának megdöntése óta irányító katonai tanács nyomására a választási bizottság diszkvalifikálja eredeti jelöltjüket, Hajrat as-Sátert. Vannak, akik visszaállítanák az előző rendszert - jegyezte meg a mozgalom közleményében, hozzátéve, hogy a pótjelölt állítása csak elővigyázatossági intézkedés a részükről.

A Muzulmán Testvériség első számú elnökjelöltje gazdag üzletember, a mozgalom fő stratégája és finanszírozója. Tavaly szabadult a börtönből, miután öt évet töltött rács mögött a Mubarak-érában, amikor még be volt tiltva a Muzulmán Testvériség. Az iszlamista mozgalom ma a legnagyobb és a legjobban szervezett politikai erő Egyiptomban.

Rovatok