Index Vakbarát Hírportál

Boszniában háborús bűnökért először ítéltek el nőt

2012. április 30., hétfő 16:40

A boszniai igazságszolgáltatás először ítélt el egy nőt háborús bűncselekmény elkövetéséért. A Szarajevóban székelő, háborús bűnökkel foglalkozó boszniai bíróság hétfőn meghozott döntésével öt és fél év börtönre ítélte Rasema Handanovicot, egy 39 éves muzulmán asszonyt, akit bűnösnek mondott ki abban, hogy az 1992-95-ös boszniai háború idején részt vett civilek és horvát katonák kivégzésében.

A nő bűnösnek vallotta magát három polgári személy és három horvát katona kivégzésében való részvételben. A háborús bűnt 1993. április 16-án követték el a dél-boszniai Trusina településen, ahol összesen 18 civilt és négy fogságba esett horvát katonát ölt meg a többségében muzulmánokból álló boszniai vezérkar közvetlen irányítása alatt álló Zulfikár kommandó. Bár a boszniai háború idején a horvátok és a muzulmánok szövetségesek voltak a szerbek elleni küzdelemben, 1993-ban és 1994-ben tizenegy hónapon keresztül egymás ellen is harcot vívtak Bosznia középső és déli részén.

A háború után Rasema Handanovic az Egyesült Államokba emigrált, a kettős állampolgársággal rendelkező nőt tavaly decemberben adták ki Boszniának. Handanovic a per során mély sajnálatát fejezte ki tettéért, és bocsánatot kért az áldozatok hozzátartozóitól.

Rovatok