Index Vakbarát Hírportál

Szudán folytatja a bombázást

2012. május 10., csütörtök 20:28

Tovább folytatta a bombázást a szudáni légierő kedden és szerdán a Szudán és Dél-Szudán határán fekvő vitatott hovatartozású területeken – mondta a dél-szudáni információs miniszter csütörtökön a BBC-nek. Barnaba Marial Benjamin szerint a Felső-Nílus és Nyugat-Bahr al Ghazal tartományokban végrehajtott támadásokkal a szudáni vezetés megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt heti határozatát, amiben az erőszakos cselekmények beszüntetésére szólították fel a két országot. A bombázásokban a szudáni miniszter szerint többen meghaltak, köztük nők és gyerekek. Khalid al-Mubarak, Szudán londoni szóvivője önvédelemnek nevezte a bombázást, amivel a dél-szudáni agresszióra válaszolt a szudáni hadsereg.

A Reuters értesülései szerint Szudán MiG vadászgépekkel és Antonov bombázókkal, valamint földi állásokból támadja Dél-Szudánt. Múlt héten még úgy tűnt, a két ország közötti konfliktus békés keretek között oldódhat meg, miután Szudán bejelentette: az Afrikai Unió kezdeményezését elfogadva visszatér a tárgyalóasztalhoz, a bejelentés után egy nappal azonban a kartúmi légierő újabb bombákat dobott le a határ menti Unité szövetségi államban.

Szudáni humanitárius szervezetek közben az egyre romló helyzetre figyelmeztetnek, megfigyelők szerint egyre több menekült hagyja el az országot a bombázások hatására.

Rovatok