Index Vakbarát Hírportál

Jemenben az al-Kaida 23 harcosát ölték meg

2012. május 13., vasárnap 00:36

A jemeni hadsereg nagyszabású hadműveletet indított az al-Kaida terrorszervezet által ellenőrzött két déli város visszavételére, miközben amerikai pilóta nélküli repülőgépek az ország keleti részén támadták a terrorhálózatot. A műveletekben az al-Kaida 23 harcosát ölték meg.

A jemeni hadsereg három irányból indított támadást, hogy visszafoglalja Zindzsibárt, Abjan kormányzóság székhelyét és Dzsaar várost. A légierő és a haditengerészet által támogatott műveletét Mohamed Nászer Ahmed tábornok, védelmi miniszter felügyeli egy, a harcokhoz közeli övezetben - közölte egy neve elhallgatását kérő jemeni katonai vezető.

A Saría hívei nevű, az al-Kaida regionális szervezetéhez, az Arab-félsziget al-Kaidájához (AQPA) tartozó csoport 2011 májusában foglalta el Zindzsibárt, emellett Dzsaart és a kormányzóság több más szektorát is ellenőrzés alatt tartja. A hadsereg az utóbbi hónapokban többször is sikertelen kísérleteket tett a szélsőségesek kiverésére.

A jemeniek műveletével párhuzamosan amerikai robotrepülőkkel két támadást hajtottak végre az Arab-félsziget al-Kaidájának tagjai ellen. Rakétatalálat ért egy autót, amellyel az AQPA hat harcosa utazott a Sabva és Marib kormányzóságot összekötő főútvonalon. Egy másik támadásban al-Osun település közelében két autót semmisítettek meg rakétákkal, öt szélsőségest megölve.

Az al-Kaida szaúdi és jemeni ágának összeolvadásából kialakult AQPA megszilárdította jelenlétét Jemen déli és keleti részén, kihasználva a népi elégedetlenséggel szembenéző központi kormányzat meggyengülését. A szervezet vezetőjét, Fahd al-Kaszaát egy héttel ezelőtt ölte meg egy amerikai pilóta nélküli repülőgépről kilőtt rakéta Sabva kormányzóságban.

A jemeni biztonsági helyzet az utóbbi napokban ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került, miután kiderült, hogy az al-Kaida Arab-félszigeten aktív hálózata Oszama bin Laden likvidálásának évfordulója alkalmából arra készült, hogy felrobbantson egy, az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgépet.

Az amerikai védelmi minisztérium kedden jelentette be, hogy visszaküldi katonai kiképzőit Jemenbe, a helyi biztonsági erők terrorellenes fellépésének támogatására.

Rovatok