Index Vakbarát Hírportál

Külföldre engedhetik Timosenkót

2012. május 13., vasárnap 17:08

A kijevi kormány fontolóra veszi, hogy külföldre engedi gyógykezelésre a volt ukrán kormányfőt, ha orvosi szakvélemény szerint Julija Timosenko Ukrajnában nem juthat hozzá megfelelő gyógyterápiához.

Nikola Azarov miniszterelnök a Euronews tévé-csatornának vasárnap nyilatkozva hangoztatta, hogy ez csak abban az esetben lehetséges, ha az illetékes orvosi bizottságok arra a megállapításra jutnak, hogy Ukrajna területén nincs mód Timosenko megfelelő kezelésére. A kormány ebben az esetben emberiességi megfontolásokból megvizsgálja annak lehetőségét, hogy külföldre engedjék a beteget gyógyításának a folytatására.

Timosenko szerdán fejezte be április 20-án elkezdett éhségsztrájkját. Előzőleg beleegyezett abba is, hogy börtönéből a harkivi vasutas kórházba szállítsák át. Lutz Harms, a berlini Charité kórház ideggyógyásza a minap felkereste az egészségügyi intézményt, és alkalmasnak találta arra, hogy Timosenkót gyógykezelje. Úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy Timosenkónak idült fájdalmai vannak, amelyeket fizikoterápiával és gyógyszerezéssel lehet kezelni, de előtte át kell esnie az éhségsztrájk utáni rehabilitáción.

Rovatok