Index Vakbarát Hírportál

HRW: Hetvenkét líbiai civilt öltek meg a NATO-légicsapások

2012. május 14., hétfő 10:41

A NATO tavalyi líbiai légicsapásaiban hetvenkét polgári lakos halt meg, közölte hétfőn a Human Rights Watch (HRW) emberjogi szervezet, és azzal vádolta a NATO-t, hogy nem vesz tudomást a "járulékos károk" közé sorolt emberi veszteségek mértékéről. A HRW a légitámadások helyszínén végzett vizsgálatok alapján készítette el most nyilvánosságra hozott jelentését, amely a szervezet szerint az eddigi legátfogóbb összegzés a NATO-támadások okozta civil áldozatokról Líbiában.

A másik tekintélyes nemzetközi emberjogi szervezet, az Amnesty International márciusi jelentésében ötvenöt civil áldozatról számolt be, a HRW szerint azonban magasabb a civil áldozatok száma. A HRW szerint az áldozatok közt volt húsz nő és huszonnégy gyerek is.

A New York-i székhelyű HRW felszólította a NATO-t, hogy kárpótolja a civil áldozatok hozzátartozóit, és vizsgálja ki azokat a bevetéseket, amelyekre a törvénytelenség gyanúja vetül. "Támadások csak katonai célpontok ellen engedélyezettek, és vannak még súlyos kérdések egyes incidenseket illetően, hogy pontosan mi volt a NATO-erők célpontja" - mondta Fred Abrahams, a HRW különleges tanácsadója.

A NATO nagyon sikeresnek tartja líbiai hadműveletét. Oana Lungescu NATO-szóvivő közleménye szerint a hadművelet végrehajtását "példátlan gondosság és pontosság jellemezte, olyan színvonal, amely meghaladja a nemzetközi emberiességi törvény által előírtat". "A NATO mindent megtett a civilek kockázatainak minimalizálására, de egy bonyolult hadműveletben e kockázat sohasem lehet nulla. Nagyon sajnálunk minden olyan, civil áldozatokkal járó esetet, amelyért a NATO felelős lehetett" – fogalmazott a szóvivő.

Rovatok