Index Vakbarát Hírportál

Támadást indított az Afrikai Unió Szomáliában

2012. május 22., kedd 20:46 | aznap frissítve

Az Afrikai Unió erői kedd reggel indítottak offenzívát, aminek célja, hogy visszaszorítsák a Shabaab iszlamista milicistákat az afgoyei folyosóból és környékéről, ahol több százezer menekült zsúfolódott össze. A fővárostól, Mogadishutól mindössze harminc kilométerre lévő Afgoyét a Shabaab milícia ellenőrzi, felszabadításával ellátáshoz lehetne juttatni a menekülteket. Egy szomáliai tiszt szerint az Afrikai Unió katonái már elvágták a milicisták egyik fontos közlekedési útvonalát, ami eddig közvetlen fenyegetést jelentett a fővárosra.

Az ENSZ adatai szerint az afgoyei folyosóban az év elején 410 ezer ember tartózkodott, akik a szárazság és a háborúskodás miatt menekült el otthonukból. Az ENSZ szomáliai összekötője hangsúlyozta, hogy számukra a fő feladat a lakhelyükről elűzöttek védelme.

Sheikh Abdiasis Abu Musab, a Shabaab katonai szóvivője szerint a keddi harcokban 30 katonát öltek meg a Shabaab milicistái, s az összecsapások még folynak. A Shabaab öt éve harcol a nyugati országok által támogatott szomáliai kormány ellen, céljuk, hogy az ország az iszlám törvények szerint szerveződjön újra.

Rovatok