Index Vakbarát Hírportál

Nem tudni, a görögök mikor törlesztik a kölcsönt

2012. május 29., kedd 23:18

Nem tudni, hogy mikor tudja visszafizetni Görögország a nemzetközi kölcsönt - vélekedett az osztrák pénzügyminiszter újságírók előtt. Maria Fekter a külföldi újságíróknak rendezett sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy hosszú távú szanálási folyamatról van szó. "Nem tudom megmondani, hogy visszakapjuk-e és mikor ezeket a hiteleket" - mondta, amikor az osztrák segítségnyújtásról kérdezték. A miniszter a második világháború utáni német államcsődöt hozta fel példaként. A háborús kölcsönök egy részét elengedték, de a megmaradt adósság utolsó részletét tavaly fizette vissza Németország - mutatott rá. "Ha ezt az időtávlatot tekintjük, akkor valószínűleg egy kicsit türelmetlenek vagyunk Görögországgal" - mondta.

Fekter szerint Athénnak mindenképpen szüksége lesz az EU "szolidaritási közösségére".  Szerinte csak strukturális intézkedések, konszolidációs és növekedési ösztönzők révén lehetnek hosszú távon sikeresek a törekvések a görög államháztartási egyensúly helyreállítására. Görögországnak be kell tartania a nemzetközi hitelezőivel megállapodott feltételeket. "Őszintén meg kell mondanunk a görög népnek: a feltételek be nem tartása azt jelentené, hogy elapad a pénz". Ez különösen az IMF-nél igaz, de hasonlóképpen lenne az EFSF-nél is Fekter szerint. "Nem jó választási ígéret az, hogy elfogadjuk a pénzt Európától, de nem tartjuk magunkat a feltételekhez" - tette hozzá.

Az európai fiskális paktumot nem szabad fellazítani - vélekedett a miniszter. Franciaországra utalva üdvözölte, hogy "már nem a paktum fellazításáról van szó", mint ahogy az elnökválasztási kampányban Francois Hollande javasolta, hanem "fiskális paktumról és növekedési paktumról" együttesen. A konszolidációs intézkedéseknek "offenzív növekedésösztönző intézkedésekkel" kell együtt járniuk. Fekter hangsúlyozta: szerinte a növekedésnek nem szabad újabb adósságokra épülnie. 

Rovatok