Index Vakbarát Hírportál

Szakértői kormánynak állapodott meg a Fatah és a Hamász

2012. június 7., csütörtök 06:18

A Fatah és a Hamász rivális palesztin mozgalmak megállapodtak szerdán Kairóban a tavaly óta tervezett ideiglenes szakértői kormány összetételében, jelentette be Száher Beszeiszo, a Fatah küldöttségének egyik tagja. Beszeiszo elmondta, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Fatah vezetője és Háled Mesaal, a Hamász vezetője június 20-án találkozik az egyiptomi fővárosban, és hivatalosan jóváhagyja a kormány összetételét, amelyet azután a ciszjordániai Rámalláhban jelentenek be.

A Ciszjordániában kormányzó Fatah és a Gázai övezetet irányító Hamász tavaly április 27-én kötött megbékélési megállapodást, és akkor megegyeztek abban, hogy közös és ideiglenes szakértői kormányt alakítanak, amelynek feladata a választások egy éven belüli megszervezése.

A Hamász és a Fatah ellentéte nagyban akadályozta a közel-keleti megbékélést, ugyanis nagyon eltérően viszonyulnak Izraelhez. A Fatah tárgyalni akar a békekötésről, a Hamász azonban el sem ismeri a zsidó államot.

Korábbi információk szerint a függetlenekből álló kormányt Abbász vezeti majd, és megbízatása legfeljebb hat hónapra szól. Ha a választásokat nem tudják megtartani, a két szervezet újabb tanácskozásra ül össze, hogy újabb, független kormányfő vezette végrehajtó testület felállításáról tárgyaljon.

Rovatok