Index Vakbarát Hírportál

Közös akcióban csapott le a kínai és az amerikai rendőrség

2012. június 12., kedd 06:45

Fegyvercsempészekre csapott le összehangolt akciójában a kínai és az amerikai rendőrség a két országban, összesen 28 gyanúsítottat vettek őrizetbe, jelentette a közbiztonsági tárca tájékoztatása alapján a kínai média. Huszonöt embert Kínában fogtak el, társaikat az Egyesült Államokban tartóztatták le, a hatóságok 105 lőfegyvert, 50 ezer töltényt és alkatrészeket foglaltak le.

A nyomozás azután indult, hogy Sanghaj vámtisztviselői 2011 augusztusában fegyveralkatrészekre bukkantak New Yorkból a kelet-kínai Tajcsou (Taizhou) városba feladott csomagokban. Tartalmukként erősítőket tüntettek fel. Tajcsouban őrizetbe vettek egy 32 éves férfit, akiről bebizonyosodott, hogy köze van a két ország közötti illegális fegyverkereskedelemhez. A másik országban egy 25 éves, kínai származású férfival, Lin Csö-fuval (Lin Zhifu) állt kapcsolatban, aki 2009 óta élt az Egyesült Államokban.

A fegyverek beszerzését, tárolását és interneten történő értékesítését Lin szervezte meg. A megrendeléseket UPS Express gyorspostával küldték a közvetítőnek Tajcsouba. A csempészáru többsége az Egyesült Államokból származott, ezért kínai kérésre az amerikai hatóságok nyomozást indítottak, és idén májusban elfogták az amerikai Nemzeti Gárda 20 éves törzsőrmesterét, Joseph Debose-t, akinél 12 darab, tengerentúli szállításra váró fegyvert találtak.

Korábban a kínai média arról számolt be, hogy elterjedt a fegyverek online adásvétele Kínában. Szakértők akkor úgy vélték, hogy a helyzetet némileg orvosolná, ha megszigorítanák az elektronikus kereskedelem, valamint a kapcsolódó expressz kézbesítési szolgáltatás szabályait.

Rovatok