Index Vakbarát Hírportál

Két év halasztást kérnek a görögök

2012. június 23., szombat 15:52

Az új görög kormány szombaton közzétette programját, amely szerint megpróbálja fékezni az elbocsátásokat, és legalább két évvel kitolni azt a határidőt, amelyet a gazdasági talpraállítási terv megvalósításához szabtak az országnak cserébe az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hiteléért.

A konzervatív Antonisz Szamarasz vezette hárompárti koalíció programnyilatkozata azt ígéri: felülvizsgálják az EU és az IMF által Görögország számára előírt mentőtervet oly módon, hogy „elnyújtják a költségvetési kiigazítások időszakát legalább két évvel”, azaz 2016-ig. "A cél az lesz, hogy a fizetések, a nyugdíjak és az állami beruházások további csökkentése nélkül lehessen elérni a költségvetési célkitűzéseket" – fogalmaz a dokumentum.

A program kilátásba helyezi a közalkalmazotti elbocsátások befagyasztását, a februárban 22 százalékkal megvágott minimálbérek felülvizsgálatát, a munkanélküli-ellátások egy évről két évre hosszabbítását és a megkurtított nyugdíjak kiigazítását. A program emellett a vállalati adók csökkentését ígéri, valamint a korábban 23 százalékra megemelt áfa enyhítését az éttermek és a mezőgazdasági termelők számára.

A nyilatkozat hivatalosan is megerősíti azt az elképzelést, amelyről a hárompárti koalíció legkisebb taga, a Demokratikus Baloldal (Dimar) már a kormány csütörtöki eskütétele napján beszélt. A terv azonban várhatóan heves ellenállásba ütközik az Európai Unió jövő heti csúcstalálkozóján.

A jelenleg érvényben lévő hitelmegállapodás értelmében az öt éve már recesszióban lévő Görögországnak 2014-ig további fájdalmas megszorítások révén kellene a tavalyi 9,3 százalékról 2,1 százalékra csökkentenie GDP-arányos államháztartási hiányát cserébe az EU és az IMF újabb, 130 milliárd eurós hitelcsomagjáért.

A szombaton közétett új kormányprogram a mentőcsomag feltételeinek könnyítését követelő társadalmi nyomásnak enged, és visszavonna számos megszorító intézkedést, amelybe Athén már beleegyezett februárban, amikor nyélbe ütötték a mentőcsomagot.

A program első próbája a jövő csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcs lesz, ahol a már Olaszországot és Spanyolországot, az unió harmadik és negyedik legnagyobb gazdaságát is fenyegető hitelválság lesz a fő téma. Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank ellenőreit hétfőre várják Athénba, hogy áttekintsék, hogyan áll az ország a mentőprogram feltételeinek megvalósításával.

Görögország euróövezetbeli partnerei korábban maguk is szükségesnek mondták a hitelfeltételek bizonyos módosítását, de teljes átírásukat elutasítják, és különösen nagy kihívásnak ígérkezik a görög enyhítési kérelmeknek mindeddig ellenálló Németország meggyőzése. Az eurózóna vezetői szerint a csomagot csak annyiban szabad felülvizsgálni, hogy az tükrözze a sikertelen május 5-i görög választások óta elvesztegetett időt és a vártnál mélyebb gazdasági recessziót.

Rovatok