Index Vakbarát Hírportál

Megpróbálnak behatolni az ámokfutó lakásába

2012. július 21., szombat 08:03 | aznap frissítve

A denveri ámokfutó, aki pénteken 12 embert megölt, és 59 másikat megsebesített egy moziban, olyan alaposan aláaknázta a lakását, hogy nem lehet biztonságosan hatástalanítani a robbanószerkezeteket, ezért fölrobbantják azokat.

A rendőrség azt tervezi, hogy egy robot segítségével hozza működésbe azokat a pokolgépeket, amelyket a denveri mozis gyilkos helyezett el a lakásában. Az ellenőrzött robbantás miatt lezárják a környező utcákat, a környéken lakókat már korábban kiköltöztették.

Az ámokfutó gyilkos, James Holmes úgy időzítette a hifijét, hogy az hangos zenét kezdjen játszani az éjszaka közepén. Arra számított, hogy a zajra összecsődül a szomszédság, és kihívják a rendőrséget, amely behatol a lakásba. Ekkor léptek volna működésbe a robbanószerkezetek.

Holmes lakása egy vöröstéglás házban van, a 3. emeleten, hat kilométerre attól a mozitól, ahol helyi idő szerint pénteken hajnali fél egykor válogatás nélkül lövöldözni kezdett az új Batman-film éjféli vetítésén.

Megpróbálnak bemenni

A CNN információi szerint a nyomozók azon gondolkoznak, hogyan lehetne biztonságosan behatolni az ámokfutó aláaknázott lakásába. Frank Fania, Aurora Renddőrkapitányág szóvivője, azt nyilatkozta, hogy mindenképpen megpróbálnak még szombaton bejutni.

"Nem tudom, hogy robottal, vagy egy ember próbálkozik majd. Valószínűleg pár óráig tart majd" - nyilatkozta. Egy másik rendőr, Dan Oates szerint nagyon nyugtalanító problémáról van szó, személyesen még sosem tapasztalt olyat, ami a képeken látszik: „Rengeteg drótot, vezetéket, lőszerrel és folyadékokkal teli üvegeket láttam, aknáknak kinéző dolgokat". Oates szerint szövetségi szakértők érkeznek a helyszínre.

Joker a Batmanből

Mint arról korábban beszámoltunk, a tettes a film közben, egy lövöldözős jelenetnél nyitott tüzet, sokan először azt hitték, a hangszórókból jönnek a lövéshangok, mások azt hitték, valami reklámfogásról van szó. Az áldozatok többsége fiatal, a legfiatalabb kórházba szállított sérült egy három hónapos csecsemő volt. A szemtanúk további beszámolóit itt találja.

A rendőrök percek alatt a helyszínre értek, a gyanúsítottat az autójában vették őrizetbe, három fegyvert találtak nála. A 24 éves James Holmes a moziban egy félautomata fegyverrel, egy pisztollyal és egy shotgunnal lőtt, válogatás nélkül mindenkire. Rajta golyóálló mellény és gázmaszk volt. Az ABC News szerint elfogásakor azt mondta, ő Joker a Batmanből. Azt is közölte, hogy a lakásában robbanószerek vannak.

Az amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy megdöbbentette és mélységesen elszomorította a szörnyű és tragikus lövöldözés. Az elnök lemondta a pénteki kampányeseményeket is, utasítására július 25-ig minden középületen félárbocra eresztik az amerikai zászlót.

Holmesról idegtudományi PhD-ra készült, de épp most függesztette fel tanulmányait. Korábban nem volt dolga a rendőrséggel, csak egy gyorshajtási ügye volt 2011-ben. Családja közleményben fejezte ki részvétét az áldozatok családjainak, valamint közölték, hogy mindenben együttműködnek a hatóságokkal és kérik a médiát, hogy tartsák tiszteletben a magánszférájukat. Holmesról bővebben itt olvashat.

 
 

Rovatok