Index Vakbarát Hírportál

Csöndesen ünnepelték Castro 86. születésnapját

2012. augusztus 13., hétfő 22:52

agy köztéri ünneplések nélkül, a hivatalos média által közvetített dokumentumfilmekkel, sajtóban megjelent méltatásokkal, de az utca emberének csekély érdeklődése mellett emlékeztek meg hétfőn Havannában Fidel Castro 86. születésnapjáról.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a kommunista párt lapja, a Granma a kubai forradalom vezető alakjáról közölt visszaemlékezéseket, ismerősök, régi harcostársak méltatták a közélettől betegsége miatt immár több év óta visszavonult vezető érdemeit, felidézve életének legemlékezetesebb pillanatait.

Az EFE azt írta, hogy a többi kubai lap is csak néhány cikkben foglalkozott Castro életével, anélkül, hogy közölte volna, hányadik születésnapját is ünnepli most az egykor legendás hírnévnek örvendő vezető. A spanyol hírügynökség szerint a rendkívül ritka nyilvános ünnepségek egyike volt ezen a napon, hogy száz gyermek szerepelt az Ernesto Che Guevara nevét őrző úttörőház előtt, Castrónak szentelt dalokat adott elő, majd felvágtak egy nagy tortát, amelynek kék színű, édes felületén a "Felicidades Comandante"  köszöntés volt olvasható.

Érkezett néhány hivatalos jókívánság is a Kubával jó viszonyt ápoló országok vezetőitől, így Evo Morales bolíviai, Daniel Ortega nicaraguai és Viktor Janukovics ukrán elnöktől. A hírügynökségek szerint ugyanakkor az utca embere közömbös volt a születésnap iránt. Az EFE megszólaltatott havannai járókelőket, közülük az idősebbek dicsérték a forradalom egykori vezetőjét, a fiatalok azonban úgy beszéltek róla, mint egy "letűnt korszak" emberéről.

Rovatok