Index Vakbarát Hírportál

Az USA rakétákat szállít az indonéz légierőnek

2012. augusztus 25., szombat 08:27 | aznap frissítve

Az amerikai kormányzat arra készül, hogy levegő-föld típusú rakétákkal szerelje föl az indonéz fegyveres erők légiflottáját, amelyben egyre több amerikai F-16-os harci repülőgép lesz - jelentette szombaton az amerikai hírügynökség.

Indonézia a rakétákon kívül kiképző eszközöket, tartalék alkatrészeket és a személyzet felkészítését is kérte Washingtontól - tájékoztatta a kormányzat a kongresszust egy szerdai keltezésű dokumentumban, amely az amerikai hírügynökség birtokába jutott.

"Az indonéz légierőnek szüksége van ezekre a rakétákra, hogy felkészítse az F-16-osai pilótáit a levegő-föld rakéták alkalmazására" - írta a Pentagon védelmi együttműködési ügynöksége a törvényhozóknak készült tájékoztatóban.

"A fegyverek eladása hozzá fog járulni, hogy Indonézia értékesebb regionális partner legyen a világ egy fontos térségében" - érvelt az ügynökség.

Az Egyesült Államok két tucat használt, felújított F-16-ost enged át fizetés nélkül Indonéziának. A rakéták és kiegészítő felszerelések azonban pénzbe kerülnek, egyelőre mintegy 25 millió dollárról van szó.

Rovatok