Index Vakbarát Hírportál

Obama harcol az emberkereskedelemmel

2012. szeptember 25., kedd 23:11

Az amerikai elnök új intézkedéseket hirdetett meg New Yorkban egy tanácskozáson az emberkereskedelem ellen, amelyet "modern rabszolgaságnak" nevezett. Obama elmondta, nem tudja könnyű szívvel használni a rabszolgaság fogalmát, hiszen az keserű emlékeket idéz fel az Egyesült Államokban, de a nemzetközi közösségnek többet kell tennie, hogy segítsen a világszerte folyó emberkereskedelem több mint 20 millió áldozatán. Az elnök a Clinton Global Initiative (CGI) éves összejövetelén szólalt fel, amelyet a volt elnök hívott életre 2005-ben, hogy foglalkozzanak a világ legégetőbb kihívásaival.

A Fehér Ház új rendeleteket hozott, amelyek tovább erősítik az emberkereskedelem elleni harc előírásait az állami megrendelések esetében, a tilalmak egyaránt érvényesek a szövetségi szállítókra és alvállalkozókra, és ezeket kiterjesztik nagyobb, nemzetközi szerződő partnerekre is. A kormányzat segíti továbbá a szövetségi ügyészek, rendőrségek, bevándorlási ügyekre szakosodott bírák munkáját azzal is, hogy több, az emberkereskedelem problémáit felölelő gyakorlati képzést szervez.

A CGI-találkozóra 90 országból érkeztek az állami, az üzleti és a civil szféra képviselői: 67 egykori és jelenlegi kormánytag, valamint államfő, 600 üzletember és 500 más vendég. A CGI tagjai eddig 57 milliárd dollárt adományoztak a jó ügyek érdekében, amellyel 170 ország 220 millió állampolgárán segítettek. 

Rovatok