Index Vakbarát Hírportál

Október 10-re napolták el a Pussy Riot fellebbviteli tárgyalását

2012. október 1., hétfő 13:24

A moszkvai fellebbviteli bíróság hétfőn október 10-re napolta el a tárgyalást a Pussy Riot orosz punkegyüttes három tagjának ügyében. A moszkvai városi bíróság azzal indokolta döntését, hogy a Megváltó Krisztus-székesegyházban februárban tartott „punkimáért” első fokon külön-külön két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre elítélt három fiatal nő egyike lemondott az őt eddig védő ügyvédről.

Jekatyerina Szamucevics a fellebbviteli tárgyalás kezdetén jelentette be, hogy nem kívánja a továbbiakban igénybe venni Violetta Volkova ügyvéd munkáját. Anna Uszacsova, a bíróság sajtószóvivője szerint a tárgyalás napján az ilyen lépések rendszerint az időhúzást célozzák.

A fellebbviteli ügyet tárgyaló testület előbb elutasította Szamucevics kérelmét, majd miután az ügyészség nem ellenezte, engedélyezte számára, hogy új ügyvédet keressen. A Pussy Riot valamennyi tagjának védelmét ellátó másik két ügyvéd visszavonását nem hagyta jóvá a moszkvai városi bíróság.

A védelmet továbbra is ellátó Mark Fejgin és Nyikolaj Polozov szerint Jekatyerina Szamucevics a döntést környezete nyomására hozta. „Operatív munkát végző embereket küldtek hozzájuk, azzal fenyegették őket, hogy elveszik tőlük a gyermekeiket, a rokonaikon és barátaikon keresztül gyakoroltak nyomást rájuk. Arra törekedtek, hogy kétségeik támadjanak álláspontjukkal kapcsolatban, miszerint nem követtek el bűncselekményt” – erősítette meg a Pussy Riot védelmét ellátó Nyikolaj Polozov.

A punkegyüttes fellebbviteli tárgyalásának helyszínén ortodox hívők és a Pussy Riot hívei egymást túlharsogva tüntettek az elítéltek ellen és mellett. A rendőrség megerősített egységekkel védte a moszkvai városi bíróságot.

Nagyezsda Tolokonnyikova, Marija Aljohina és Jekatyerina Szamucevics elítélése rendkívüli tiltakozást váltott ki Oroszországban és külföldön egyaránt. Az orosz ortodox egyház vasárnapi nyilatkozatában jelezte: meg kellene kegyelmezni a Pussy Riot három bebörtönzött tagjának, amennyiben a fellebbviteli tárgyaláson megbánást tanúsítanak.

Rovatok