Index Vakbarát Hírportál

Obama bekeményít a vita után

2012. október 4., csütörtök 21:06

Miután Barack Obama és Mitt Romney televíziós vitája után kiderült, a tévénézők többsége szerint a szópárbajt a republikánus elnökjelölt nyerte, az Obama kampánystábját vezető David Axelrod úgy nyilatkozott, az elnök legközelebb keményebben lép majd fel, és mutat rá ellenfele következetlenségeire. A Coloradóban, Denverben megrendezett első vita a belpolitikai témákra koncentrált, a 90 percet arányosan próbálták elosztani többek között a gazdaság, az egészségügy és a deficit kérdései között, írja a BBC.

Romney a közvéleménykutatások szerint meggyőzőbb, energikusabb volt Obamánál, többször az elnök szavába vágott, míg az láthatóan visszafogottabb taktikával készült. A vita után készített felmérések szerint nagyjából 67 százalék Romneyt látta jobbnak, és csak 25 százalék Obamát, vagyis még az elnök támogatói közül is sokan elégedetlenek voltak a teljesítményével.

A demokrata elnök többször hangsúlyozta Romney elferdíti a valóságot, és félrevezeti a hallgatóságot. Szerinte az adócsökkentésekkel például ötbillió dollár hiányozna, további kétbilliót pedig a hadseregre költene el a republikánus jelölt.

David Axelrod az első felmérések után közölte, a denveri vita után lesz néhány változtatás a stratégiában, Obama a következőkben agresszívebb vitastílust vesz majd fel.

Az elnök például nem használta fegyvereként sem az ellenfele által alapított Bain Capital befektetési cég vitatható ügyleteit, sem pedig Romney "47 százalékos" beszédét, amelyben a volt massachusettsi kormányzó gyakorlatilag segélylesőnek nevezte az amerikai társadalom jelentős részét. A vitát a Nielsen csütörtökön közölt első adatai szerint kevés híján 40 millióan látták az Egyesült Államokban.

Rovatok