Index Vakbarát Hírportál

Chávez külügyminiszterét tette meg alelnöknek

2012. október 11., csütörtök 20:25

Nicolás Maduro külügyminisztert – és egykori buszsofőrt – nevezte ki Hugó Chávez frissen újraválasztott venezuelai elnök a helyettesévé: a hűségesnek és erőskezűnek mondott politikusnak kulcsszerepet szán a közelmúltban két rákműtéten átesett államfő.

A 49 éves Maduro Elías Jauát váltja az alelnöki poszton. Jaua decemberben a tartományi választásokon Miranda tartomány kormányzóságáért fog versenyezni az elnökválasztás vesztesével, Henrique Caprilesszel. Madurót, aki korábban a buszvezetők szakszervezetének vezetője volt, már régóta emlegetik mint Chávez lehetséges utódját. Munkásmozgalmi múltja miatt különösen rokonszenves a szocialista Chávez támogatóinak. Maduro 2000-ben került be a parlamentbe, ahol elkötelezetten védte az államfő politikáját, és így hamar Chávez pártfogoltja lett.

A politikus Chávez mellett állt a rák elleni küzdelem legnehezebb pillanataiban is. A meggyőző, 11 százalékos előnnyel újraválasztott elnök betegsége bármikor kiújulhat. Ha ez a hatéves elnöki ciklus első négy évében történik, átmenetileg az alelnök veszi át a posztot az előre hozott választásokig. Ha viszont az utolsó két évben kellene visszavonulnia Cháveznek, Maduro töltené ki mandátumának hátralévő részét. Chávez 1999 óta áll Venezuela élén.

Rovatok