Index Vakbarát Hírportál

Elfogatóparancs a volt thaiföldi kormányfő ellen

2012. október 11., csütörtök 17:45

A thaiföldi legfelsőbb bíróság elfogatóparancsot adott ki csütörtökön az önkéntes száműzetésben élő korábbi miniszterelnök, Takszin Sinavatra ellen, mivel nem jelent meg perének tárgyalásán. A bíróság szerint Takszin tudatában volt annak, hogy mikor lesz bírósági meghallgatása, amelyen 26 alperestársa meg is jelent. A volt kormányfőt és társait hűtlen kezeléssel vádolják.

Az állami tulajdonú Krung Thai Bank Takszin hivatali ideje alatt 11,58 milliárd baht (377 millió dollár) értékű kölcsönt folyósított a Krisdamahanakorn Plc. ingatlanfejlesztő társaságnak. Korábbi visszafizetetlen adósságai miatt a céget akkor már kizárták az állami kölcsönügyletekből.

Takszint a 2006-os katonai puccs távolította el a kormány éléről. A bukott miniszterelnök két év múlva külföldre szökött, hogy elkerülje kétéves börtönbüntetését, amelyet a bíróság összeférhetetlenség vádjának bizonyítása után szabott ki rá.

A volt miniszterelnök ma is száműzetésben marad, ügyének tárgyalását a legfelsőbb bíróság határozatlan időre elhalasztotta.

Rovatok