Index Vakbarát Hírportál

Nem ismerte meg, rálőtt az elnökre

2012. október 14., vasárnap 08:10

Egy szolgálatban lévő katonai járőr véletlenül megsebesítette szombat éjjel Mohamed Uld Abdelaziz mauritániai államfőt, a sérülés nem súlyos, közölte Hamadi Ould Mahdzsúb miniszter a helyi állami televíziónak nyilatkozva.

Bár az első jelentések még merényletről szóltak, a miniszter azt mondta, hogy a tüzet nyitó járőr nem ismerte meg az elnököt szállító konvojt, amely a fővárostól mintegy 40 kilométerre található Tweila városából Nouakchottba tartott.

  Az elmúlt években Mauritániában is terrorcselekmények okoztak feszültséget, miközben a belső politikai helyzet viszonylag stabil volt. Egy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó csoport több ízben intézett - többnyire a szomszédos Maliból indított - támadást az afrikai országban lévő célpontok ellen. A mauritániai kormányhadsereg viszont - nyugati támogatással - többször közreműködött a fegyveres iszlám szélsőségesek elleni fellépésben Maliban.

  "A mauritániai nép nyugodt lehet, az elnök jól van" - hangoztatta nyilatkozatában a tájékoztatási miniszter. Abdelaziz csak könnyebben sérült meg, az autóból a kórház udvarán kiszállva a saját lábán ment be az épületbe. Az államfőt a karján érte a lövés. A nouakchotti katonai kórházban ápolják.

Rovatok