Index Vakbarát Hírportál

Tárgyalnak Amerika afganisztáni jelenlétéről

2012. október 16., kedd 23:54

Az amerikai külügyminisztérium hamarosan hivatalos tárgyalásokba kezd az afgán kormánnyal arról, hogy a közép-ázsiai országban 2014 utánra is meghosszabbítsák az amerikai csapatok jelenlétét - közölte Marc Grossman, a washingtoni diplomácia afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja.

Az amerikai és az afgán kormány képviselői a múlt héten Kabulban megkezdték az egyeztetéseket a két ország között megkötendő biztonsági megállapodásról, amely egyebek között arról rendelkezik majd, hogy a 2014 utáni időszakra is meghosszabbítsák az amerikai csapatok afganisztáni jelenlétét.

Barack Obama amerikai elnök korábban bejelentette, hogy 2014-ben az amerikai erők harci küldetése véget ér Afganisztánban, az ország feletti ellenőrzést addigra teljes egészében a kabuli kormány veszi át. Joe Biden amerikai alelnök a republikánus kihívójával, Paul Ryannel folyatott, múlt csütörtöki televíziós vitában azt mondta, hogy 2014-ben az amerikai csapatok elhagyják Afganisztánt, ami az elkövetkező 10 évben 800 milliárd dolláros megtakarítást tesz majd lehetővé.

Grossman azonban egy washingtoni panelbeszélgetésen kedden kijelentette, hogy a Washington és Kabul között készülő tárgyalások egyik célja az, hogy megszülessen a megállapodás az amerikai csapatoknak a jóval 2014 után is Afganisztánban maradhassanak. Feladatuk a terrorelhárító műveletek végrehajtása, az afgán erők kiképzése és a tanácsadás lesz.

Májusban Barack Obama amerikai és Hamid Karzai afgán elnök aláírta a stratégiai partnerségről szóló megállapodást, amelynek értelmében az Egyesült Államok ígéretet tett rá, hogy 2024-ig szavatolja Afganisztán biztonságát. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter október 3-án jelentette be, hogy Grossman helyettesét, James Warlickot hatalmazza fel a kétoldalú biztonsági szerződésről szóló tárgyalások folytatásáról. Afgán részről a főtárgyaló Eklil Hakimi washingtoni nagykövet lesz.

Grossman szerint az egyeztetések már megkezdődtek, de a konkrét hivatalos tárgyalások még nem. Az amerikai diplomata rámutatott, hogy ezeket a stratégiai partnerségről szóló megállapodás értelmében a megkezdésük után egy éven belül le kell zárni.

Amerikai katonai források azt állítják, hogy a tervek szerint 2014 után mintegy 25 ezer amerikai katona marad Afganisztánban. Grossman ezt találgatásnak nevezte. A NATO hétfőn jelentette be, hogy nem harci feladatokra az amerikai erők mellett 2014 után is állomásoztatni fog nemzetközi erőket Afganisztánban.

A washingtoni tanácskozáson részt vett Patrick Kennedy, az amerikai külügyminisztérium miniszterhelyettese, aki rámutatott, hogy a 2014 utáni katonai jelenlétre az Egyesült Államok diplomáciai képviseleteinek védelme miatt is szükség lesz.

Rovatok