Index Vakbarát Hírportál

Csökkentették Hodorkovszkij üzlettárának a büntetését

2012. november 1., csütörtök 19:46

Három évvel csökkentette csütörtökön egy orosz bíróság Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás üzlettársának a büntetését, Platon Lebegyev így 2013 júliusában szabadulhat.

Lebegyevet, a Menatep vállalat vezetőjét, a Kreml haragját kivívó Mihail Hodorkovszkijjal, a Yukos (Jukosz) olajvállalat főrészvényesével együtt 2003-ban tartóztatták le. 2005-ben mindkettejüket elítélték csalásért és adófizetés elkerüléséért. 2010-ben újabb perben találták őket bűnösnek, ezúttal lopás és pénzmosás vádjában. Első fokon 14-14 évet kaptak, amit 2011 májusában 13 évre mérsékeltek, 2016-ig hosszabbítva meg fogva tartásukat. Lebegyev büntetését tízévi börtönre csökkentették - közölte Natalja Szidorak, a velszki bíróság bírája. Ebben az Arhangelszki területi városban tölti büntetését az 55 éves Lebegyev.

Ugyanez a bíróság augusztusban három évvel és négy hónappal csökkentette az üzletember büntetését a büntető törvénykönyv módosítására hivatkozva, amely a korábbinál enyhébben bünteti a pénzmosást. Egy másik bíróság azonban semmisnek nyilvánította az ítéletet, és ítéletének felülvizsgálatára utasította a velszki bíróságot. Hodorkovszkij hasonló büntetéscsökkentésre számít egy másik bíróságon - közölte ügyvédje, Vagyim Kluvgant. Az ügyvéd üdvözölte az ítéletet, de óvatosan nyilatkozott. "Várjuk meg, amíg a döntést valóban alkalmazzák" - mondta.

Hodorkovszkij és Lebegyev szerint az ellenük indult eljárással a Kreml a jövedelmező olajipar feletti állami ellenőrzést akarta erősíteni, és Oroszország hajdani leggazdagabb emberét megbüntetni, amiért bírálta az azóta harmadszor is elnökké választott Vlagyimir Putyin túlzott hatalmát.

Rovatok