Index Vakbarát Hírportál

Obama: Susan Rice rendkívüli

2012. november 28., szerda 23:51

Barack Obama amerikai elnök a választások után megtartott első kormányülésen rendkívülinek nevezte Susan Rice-t, kormányának ENSZ-nagykövetét, akit a külügyi tárca fő várományosának tekintenek. Mint fogalmazott, "nem is lehetne büszkébb" a diplomata teljesítményére. Obama szavait a kormány tagjai - köztük a külügyminiszteri posztot betöltő, de a távozási szándékát többször is bejelentő Hillary Clinton - tapssal fogadták.

Susan Rice republikánus bírálatok kereszttüzébe került, mert öt nappal az Egyesült Államok Bengáziban működő konzulátusa ellen 2012. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás nyomán több tv-állomásnak úgy nyilatkozott, hogy az incidens "spontán" tiltakozásként kezdődött, amelyet egy Floridában forgatott iszlámellenes film váltott ki.

Republikánusok szerint az Obama-kormány a választási kampány idején politikai indítékkal hallgatta el, hogy a World Trade Center és a Pentagon elleni terrortámadások 11. évfordulóján terrorcselekményt követtek el a Kelet-Líbiában működő amerikai képviselet ellen. A támadásban életét vesztette az Egyesült Államok tripoli nagykövete és három másik amerikai állampolgár.

Utóbb hivatalos forrásokból az derült ki, hogy a Rice nyilatkozatainak alapjául szolgáló titkosszolgálati háttér-összefoglalókból James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) töröltette a terrorizmusra és az al-Kaidára vonatkozó utalásokat.

Rice, akinek kinevezését a szövetségi törvényhozás felsőházának is jóvá kell hagynia, kedden találkozott három leghangosabb bírálójával, John McCain, Lindsey Graham és Kelly Ayotte republikánus szenátorral. "Aggályaim ma súlyosabbak, mint korábban. A közelébe sem kerültünk annak, hogy alapvető kérdésekre választ kapjunk" - nyilatkozott a mintegy egyórás találkozó után Graham szenátor. 

Rovatok