Index Vakbarát Hírportál

A szíriai ellenzék kész a kormányalakításra

2012. december 2., vasárnap 12:35

Az újonnan megalakult szíriai ellenzéki koalíció kidolgozta azokat az alapelveket, amelyek alapján átmeneti kormányt alakítana. A koalíció mintegy 60 képviselője szombaton az egyiptomi fővárosban, Kairóban tanácskozott. Közölték, hogy az általuk létrehozandó kabinet képviselné Szíriát nemzetközi téren abban az esetben, ha megfosztanák hatalmától Bassár el-Aszad elnököt.

Az al-Dzsazíra arab hírtévé arról számolt be, hogy az átmeneti kormányban tíz miniszter lenne, köztük az is, aki felelne a védelmi kérdésekért, valamint az ellenzéki erők közötti kapcsolatok megerősítéséért külföldön és az ellenzék ellenőrzése alatt álló területeken. A miniszterjelöltek nem lehetnek idősebbek 35 évesnél, és forradalmi nézeteket kell képviselniük. A kabinet összetételének meghatározásakor az ellenzéki koalíció 60 tagjából legalább 38-nak a támogatása szükséges.

A tanácskozáson döntés született arról, hogy az ellenzéki erők legközelebb a marokkói Marrakesben ülnek össze, addigra már kijelölik az átmeneti kormány miniszterelnökét.

Damaszkusz környékén vasárnap is folytatódtak a heves harcok a szíriai ellenzéki erők és a kormányhadsereg között. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) beszámolója szerint a kormányerők tüzérséggel és harci gépekkel támadtak. A harcok a fővárostól keletre fekvő Erbinnél összpontosultak. Sok áldozattal járó összecsapások voltak ugyanakkor Zabadániban, a fővárostól északnyugatra és Milhánál.

Rovatok