Index Vakbarát Hírportál

Kómában van az iraki államfő

2012. december 18., kedd 15:05

Stabilizálódott Dzsalál Talabáni iraki államfő állapota, akit hétfő éjjel eszméletlenül vittek kórházba Bagdadban, miután szélütés érte – jelentette kedden az iraki elnöki hivatal. „Az életfunkciók normálisak és az elnök egészségi állapota stabil" – olvasható az elnöki hivatal honlapján.

A német hírügynökség értesülése szerint Talabáni kómában van. Néhány iraki médium már Talabáni haláláról számolt be, az elnöki hivatal azonban cáfolta ezeket a híradásokat.

A Medinat et-Tíb kórházban fekvő államfőt kedden meglátogatta Núri al-Máliki miniszterelnök. Állítólag az is felmerült, hogy külföldön folytassák az agyvérzést szenvedett 79 éves politikus gyógykezelését.

Az iraki elnök utolsó nyilvános szereplése hétfőn este volt. Az állami televízió a kormányfővel tartott találkozóját közvetítette, amelyen az ország helyzetét vitatták meg abból az alkalomból, hogy az ázsiai országból éppen egy évvel ezelőtt vonultak ki az utolsó amerikai katonák.

Dzsalál Talabánit az elmúlt években többször kezelték külföldön. 2008 augusztusában sikeres szívműtéten esett át az Egyesült Államokban. A mérsékelt kurd politikus a Kurdisztán Hazafias Uniójának (UPK) vezetője, és 2005-ben került az elnöki székbe, amivel az ország történetének első kurd államfője lett.

Rovatok