Index Vakbarát Hírportál

Nem tudta, hogy orosz kémek a szülei

2013. január 15., kedd 23:00

Elkezdődött kedden a stuttgarti tartományi felsőbíróságon annak a németországi házaspárnak a pere, amely a vád szerint Oroszországnak kémkedett több mint húsz éven keresztül.

A vádlottak nem szólaltak meg az első tárgyalási napon, csupán bólintottak, amikor megkérdezték tőlük, hogy az álnevüket kívánják-e használni az eljárás során. A középkorú pár valódi személyazonosságát nem ismerik a német hatóságok. Azt azonban feltárták, hogy Dél-Amerikából származó osztrák állampolgárnak adták ki magukat, amikor 1998-ban az akkori Nyugat-Németországba érkeztek, és hamis osztrák papírokkal alátámasztott életrajzukkal polgári egzisztenciát építettek fel, hogy leplezzék titkosszolgálati tevékenységüket.

A német szövetségi ügyészség szerint a Heidrun és Andreas Anschlag álnéven élő pár szakterülete a NATO és az EU katonai stratégiája volt. A pár új ügynökök beszervezésétől elemzések összeállításáig teljes körű hírszerzői munkát végzett. A vád szerint több száz titkos dokumentumot szereztek meg és továbbítottak munkáltatójuknak, a KGB szovjet titkosszolgálat utódszervezetének, amelynél osztályvezető, illetve osztályvezető-helyettes beosztásban dolgoztak, és rendes fizetést kaptak, az utolsó időszakban évi 100 ezer eurót. 2008 és 2011 között irányítottak egy harmadik ügynököt, aki egyebek között a holland külügyminisztériumból szerzett az EU-ra és a NATO-ra vonatkozó iratokat.

A két feltételezett kémet 2011 októberében tartóztatták le magdeburgi házukban. Fejenként akár 10 év szabadságvesztésre ítélhetik őket, ha sikerül bizonyítani a vádat. Sajtóbeszámolók szerint a pár 20 éves lánya nem tudott arról, hogy mérnökként dolgozó apja és háztartásbeli anyja valójában orosz kém.

Rovatok