Index Vakbarát Hírportál

Leépítések ellen tüntettek a ZDF-nél

2013. január 24., csütörtök 00:23

Tüntetést tartottak szerdán Mainzban a ZDF német közszolgálati televíziónál tervezett leépítések ellen. A televízió székházánál összegyűlt tömeg az ellen tüntetett, hogy több száz munkahelyet felszámolnak a csaknem hatezer embert foglalkoztató vállalatnál. A leépítés azért vált szükségessé, mert a közszolgálati médiumok gazdálkodását felügyelő független testület (KEF) felszólította a ZDF-et, hogy 2016-ig takarítson meg 75 millió eurót a személyi kiadásokban. A társaság vezetése ezt nagyjából 400 állás megszüntetésével kívánja elérni, aminek következtében akár ezer ember is elveszítheti a munkáját, mert sokan félállásban vagy külsősként dolgoznak.
"A négyszázzal kevesebb túl sok" - állt a tüntetők transzparensein. A leépítés jóval több emberi sorsot érint, mint ahány munkahely megszüntetését tervezik - emelte ki a tüntetés fő szónoka, Werner Ach, az állami és a szolgáltatási szektor munkavállalóit képviselő Verdi szakszervezeti szövetség illetékes vezetője.

A német újságíró-szövetséggel (DJV) közösen szervezett tiltakozó akción több százan vettek részt. A demonstráción hangoztatták, hogy a leépítés ronthatja a műsor színvonalát, és jelentős többletterhet rak a dolgozók vállára.

Rovatok