Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ megtorlásoktól tart Maliban

2013. február 12., kedd 22:26

Navi Pillay, a világszervezet emberi jogi főbiztosa a mali konfliktus minden szereplőjét felszólította, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, és akadályozza meg a megtorlásokat. "A támadások és a megtorló akciók azzal a veszéllyel járnak, hogy Mali az erőszak katasztrofális spiráljába kerül" - mondta a tisztségviselő az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Felszólította a fegyveres konfliktus minden résztvevőjét, hogy tartsa tiszteletben az emberi jogokat, és tegyen meg mindent a bosszúálló akciók megelőzésére.

Franciaország január 11-én katonai beavatkozást kezdett Maliban, hogy segítsen visszafoglalni az ország északi felének iszlamista fegyveresek és tuareg harcosok által tavaly elfoglalt városait. Az első hetek egyértelmű harci sikerei után azonban az utóbbi napokban több helyütt visszamerészkedtek a városokba az iszlamisták, és merényleteket követnek el. A francia és az amerikai kormány a múlt héten fordult az ENSZ BT-hez, azt kérve, hogy a Maliba küldött afrikai erőkből hozzon létre békefenntartó missziót a közvetlen hadműveletek lezárása után, mégpedig a mali kormány jóváhagyásával.

Időközben azonban szárnyra keltek olyan hírek, amelyek szerint Mali hadserege külön csapatot toborzott és fegyverzett fel az arab és tuareg lakosok meggyilkolására. Egyes források úgy tudják, hogy tömeges lincselések, fosztogatások is történtek, a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet pedig megtorlásokról számolt be. Mali hadserege ugyan visszautasítja a vádakat, Franciaország pedig nem vállal felelősséget a támadásokért, mondván, azok a francia intervenció megkezdése előtt történtek.

Ezekre a hírekre is alapozva tartotta szükségesnek az emberi jogi főbiztos, hogy hangsúlyozza: az emberi jogok oltalmazása alapfeltétele a helyzet stabilizálásának.

Rovatok