Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ nem tud lépést tartani a szíriai menekülthelyzettel

2013. február 28., csütörtök 06:23

A brit Valerie Amos, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot a szíriai menekülthelyzetről, illetve az ENSZ segélyezési erőfeszítéseiről. Utalt arra, hogy a Szíriát elhagyó, illetve az országon belül menekültek száma már elérte a négymilliót, és folyamatosan nő.

Ez pedig már kimeríti a világszervezet segélyezési képességeit. Amos elmondta, hogy a Kuvaitban januárban tartott donorkonferencián 1,5 milliárd dollárt ajánlottak fel a szíriai menekültek megsegítésére, a felajánlásból azonban eddig csak mintegy 200 milliót kapott meg a világszervezet. Utalt arra is, hogy a felajánlott 1,5 milliárdos összeg 2012 év végi előrejelzéseken alapult, ezeket azonban mostanra már jelentősen meghaladta az idő.

Az ENSZ illetékese pozitívumként említette, hogy hivatalának alkalmazottai a közelmúltban már beléphettek mind az ellenzék, mind a kormánycsapatok által ellenőrzött területekre a konfliktus sújtotta Homsz és Idlib városok körzetében, és így segélyt nyújthattak a rászorultaknak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a szíriai kormány továbbra is elutasítja, hogy segélyszállítmányok érkezzenek Törökország felől, és így emberek ezreit fosztja meg a szükséges humanitárius segítségtől.

Rovatok