Index Vakbarát Hírportál

Izraeli katonák lelőttek egy követ dobáló palesztint

2013. március 13., szerda 00:20

Lelőttek az izraeli biztonsági erők egy palesztin aktivistát, aki társaival együtt kövekkel dobálta az izraeli csapatokat a Jordán folyón túli palesztin területen, Ciszjordániában. Az incidensről szóló beszámolókat mindkét fél megerősítette.

Az izraeli katonákat Molotov-koktélos támadás érte egy országúton, és ezután razziát tartottak Hebron mellett, egy palesztin menekülttáborban. A rajtaütésszerű ellenőrzés során a tábor egyes lakói kövekkel dobálták őket. A katonák ezután nyitottak tüzet, és egy tiltakozót fejen találtak. A lövések két másik palesztint könnyebben megsebesítettek.

Palesztin részről az elmúlt hetekben többször panaszt emeltek amiatt, hogy az izraeli katonák éles lőszert használnak tüntetők ellen. Izraeli részről erre az a válasz, hogy a katonák csak olyan körülmények között lőnek, amikor életveszélyes fenyegetést tapasztalnak.

Ciszjordániában az év eleje óta öt palesztin halt meg ilyen körülmények között, egy hatodik pedig a másik palesztin területen, Gázában kapott halálos lövést.

A mostani incidens csupán egy héttel előzte meg Barack Obama amerikai elnök március 20-tól tervezett közel-keleti látogatását. 

Rovatok