Index Vakbarát Hírportál

Újra ölt a Boko Haram

2013. május 8., szerda 06:58

Az elmúlt négy év legvéresebb támadást hajtotta végre kedden a Boko Haram. A nigériai szélsőséges iszlamista szervezet kétszáz katonája rendőrökkel, katonákkal vívtak tűzharcot az afrikai ország egyik kisvárosában, majd a helyi börtönből kiszabadítottak több mint száz rabot. Az összecsapásoknak 55 halálos áldozata van, köztük három civil nő és egy gyermek – írta a BBC.

Az autóbuszokon és kisteherautókon érkező állig felfegyverzett támadó az összehangolt, öt órán át tartó támadás során több épületet felgyújtott az ország észak-keleti részén fekvő  Egy katonai szóvivő elmondta, hogy a halottak között 22 rendőr, 14 börtönőr és 13 támadó van.

A Boko Haram különböző terrortámadásaival egy önálló iszlám állam megteremtéséért harcol az északi országrészben. Afrika legnépesebb, 170 milliós országában a lakosság 50 százaléka keresztény, 47 százaléka muzulmán. Az ország nyelvileg és etnikailag is rendkívül megosztott: kétszázötven népcsoportot tartanak számon – ebből 235 a lakosság mindössze öt százalékát adja. A lakosság kétharmada a hauszák, a jorubák és az igbók között oszlik meg.

Rovatok