Index Vakbarát Hírportál

Gyorsan szabadultak az elrabolt ENSZ-esek a Golán-fennsíkon

2013. május 17., péntek 06:15

Fegyveresek elraboltak, majd öt óra múlva elengedtek három fegyvertelen ENSZ-megfigyelőt a Golán-fennsíkon – közölte helyi idő szerint csütörtökön New Yorkban a világszervezet illetékese.

Hervé Ladsous, az ENSZ békefenntartó műveletekért felelős vezetője elmondta, a kéksisakosoknak nem esett bántódásuk.

Támadóik berontottak őrhelyükre az izraeli és szíriai erőket elválasztó demilitarizált övezetben. Az elrabolt ENSZ-megfigyelők állampolgárságát nem közölték, de sajtóértesülés szerint legalább egyikük új-zélandi.

Két hónapon belül ez volt a harmadik eset, hogy ENSZ-békefenntartókat rabolnak el a Golán-fennsíkon. Márciusban 21 Fülöp-szigeteki kéksisakost hurcoltak magukkal a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen harcoló lázadók. Három nap múlva elengedték őket. Május elején ugyanez a lázadócsoport négy Fülöp-szigeteki békefenntartót rabolt el, és tartott fogva öt napig.
A Fülöp-szigeteki kormány kilátásba helyezte, hogy hazahívja katonáit az ENSZ-misszióból.

Izrael az 1967-es háborúban foglalta el a Golán-fennsíkot, majd 1981-ben annektálta a stratégiai fontosságú magaslatot, ahonnan 1967 előtt a szíriai hadsereg rendszeresen ágyúzott észak-izraeli célpontokat.

Izrael és Szíria az 1973-as jóm-kipúri háborút követő évben hozták létre a demilitarizált övezetet a Golán-fennsíkon. Az övezetben – amely a legszélesebb részén 7 kilométer, a legkeskenyebb részén 200 méter széles – csak ENSZ-csapatok állomásozhatnak.

Rovatok