Index Vakbarát Hírportál

Tovább megy a birkózás a köztévé felett

2013. június 21., péntek 07:21

Csütörtök éjjel sem tudtak megállapodni a görög kormánypártok a múlt héten bezárt közszolgálati rádió és televízió (ERT) ügyében, noha már a harmadik válságtanácskozást tartották a koalíció vezetői.

"Számunkra ez a demokratikus legitimitás kérdése, ellenezzük a törvényességgel szembemenő lépéseket" - jelentette ki Fotisz Kuvelisz, a baloldali DIMAR párt vezetője, aki ragaszkodik az adás újraindításához, ami egy legfelsőbb bírósági döntésből következne.

A szintén baloldali PASZOK elnöke is elismerte a kudarcot, de jobbnak látja, hogy emiatt nem lépnek ki a koalícióból. "Vajon jobb-e az ERT dolgozói számára, ha feloszlatják a parlamentet?" - tette fel a kérdést egy sajtótájékoztatón Evangelosz Venizelosz, aki gesztusokat vár a jobboldali kormányfőtől az ügyben.

Venizelosz és Kuvelisz egyaránt Antonisz Szamarasz miniszterelnököt hibáztatták a kudarcért, főként azért, mert nem hajlandó elfogadni az athéni legfelsőbb bíróság döntését, amellyel ideiglenesen hatályon kívül helyezte az ERT bezárását, amit a konzervatív Új Demokrácia párt miniszterei egyedül határoztak el.

Kuvelisz azt javasolta, hogy indítsák újra az adást, és ezzel párhuzamosan szervezzék át az intézményt, amelyben korlátozott ideig minden dolgozó megtarthatná az állását.

Szamarasz a péntekbe átnyúló sajtótájékoztatón azt mondta, hogy el akarja kerülni a választások előre hozását, és az ellentétek dacára együtt kíván működni a két baloldali párttal. Figyelmeztetett azonban, hogy "a DIMAR-ral vagy nélküle is" folytatni fogja a kormányzást, mert szerinte éppen a DIMAR "kompromisszumképtelen".

Mindhárom párt saját belső tanácskozást hívott össze későbbre.

Rovatok