Index Vakbarát Hírportál

Cohn-Bendit megvédte Le Pent

2013. július 3., szerda 12:29

Nem támogatta a szélsőjobboldali Marine Le Pen szélsőjobboldali képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentben Daniel Cohn-Bendit – jelezte szerdán az Európai Zöldek frakciójának francia-német társelnöke.

„Nemmel szavaztam. Marine Le Pen képtelenségei, hülyeségei, idiotizmusai, őrületei csak nyilatkozatok. Én ebben a kérdésében nagyon is jogi állásponton vagyok. A mentelmi jog felfüggesztése nem kijelentésekre, hanem tettekre szolgál" – mondta Cohn-Bendit a France Inter francia közszolgálati rádiónak adott interjúban. Hozzátette: „A legostobább és a legőrültebb kijelentéseket illetően is én a szólásszabadság mellett vagyok". Ugyanakkor jelezte, nem arról van szó, hogy egyetértene azzal, amit Marine Le Pen mondott.

A francia igazságügyi minisztérium kérésére az Európai Parlament kedden megszavazta a francia szélsőjobboldali képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke ellen egy rasszizmusellenes civil szervezet tett feljelentést egy 2010-es kijelentése miatt, amelyben a muzulmánok utcai imádkozását Franciaországnak a második világháború alatti német megszállásához hasonlította.

A lyoni ügyészség rasszista gyűlöletkeltés gyanújával 2011 januárjában indított eljárást Le Pen ellen. Miután a pártvezető mentelmi jogára hivatkozva nem jelent meg a vizsgálóbíró idézésére, az mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Európai Parlamenttől.

Rovatok