Index Vakbarát Hírportál

Túllőtt a célon az egyiptomi hadsereg

2013. július 12., péntek 06:24

Washington felszólította az egyiptomi ideiglenes hatóságokat, hogy állítsák le a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom tagjai elleni kényszerintézkedéseket, mert ezek súlyosbíthatják a politikai válságot és ellentétesek az össznemzeti megbékélés célkitűzésével.

Jennifer Psaki külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban az egyiptomi hatóságok „konkrét csoportok" számos tagját vették őrizetbe, ami ellentétes a nemzeti megbékélés célkitűzésével, amelyet az átmeneti kormány és az egyiptomi hadsereg határozott meg.

„Ha folytatódnak a politikai indíttatású őrizetbe vételek és letartóztatások, nehéz elképzelni, miképpen fogja Egyiptom rendezni a mostani válságot" – mondta a szóvivő.

Néhány órával korábban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is nyugtalanságát fejezte ki az egyiptomi letartóztatások miatt.

Az egyiptomi ügyészség szerdán elrendelte a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista mozgalom több vezetőjének letartóztatását erőszakcselekményre való felbujtás gyanújával. Több mint kétszázan őrizetben vannak, ellenük vádat emeltek gyilkosság és uszítás címén.

Az ügyészség csütörtökön bejelentette, hogy kivizsgálja azt az állítást, amely szerint Mohamed Murszi, a tavaly megválasztott, ám a hadsereg által a múlt héten megbuktatott elnök a 2011-es forradalom zűrzavarában a Hamász radikális palesztin szervezet segítségével tört ki a börtönéből a Muzulmán Testvériség 30 másik vezetőjével együtt.

Rovatok