Index Vakbarát Hírportál

Cukros rakétát csempészett Észak-Korea

2013. július 17., szerda 06:16

Elismerte Kuba kedden, hogy egy észak-koreai hajón onnan küldtek több tonna fegyvert az ázsiai országba. A külügyminisztérium közleménye szerint mindazonáltal elaggott, javításra szoruló katonai eszközökről van szó, amelyeknek javítás után vissza kellett volna térniük Kubába.

Az észak-koreai hajót előző nap tartóztatták fel a Panama-csatornán, amely a panamai hatóságok akkori közlése szerint korszerű rakétaalkatrészeket szállított cukor közé rejtve.

A kubai közlemény szerint a hajón 10 ezer tonna cukor mellett egy-egy Volga és Pecsora típusú légvédelmi rakétát, további kilenc rakétát szétszerelve, két MiG-21-es repülőgépet és az utóbbiakban alkalmazható 15 motort szállítottak.

„Ezeket az eszközöket a múlt század közepén gyártották, javítás után vissza kellett volna kerülniük Kubába" - derül ki a közleményből, amely nem tér ki arra, miért ezt a módját választották a szállításnak. A hatóságok szerint a szállítást a kubai védelmi képességek fenntartása tette szükségessé.

A Reuters amerikai forrásai szerint elképzelhető, hogy valóban javításra küldték volna a szovjet eredetű katonai szállítmányt Kubából Észak-Koreba. A zárt sztálinista rezsimet működtető ázsiai ország a cukrot fizetségként kapta volna.

Július elsején magasrangú észak-koreai katonai küldöttség járt a karibi szigetországban.

Bár a Panama-csatornán nem lehet hivatalosan be nem jelentett fegyvereket szállítani, Havanna nyilatkozatában „megerősítette határozott és visszavonhatatlan elkötelezettségét a béke, a leszerelés, beleértve a nukleáris leszerelést is, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartása iránt".

Az észak-koreai hajót és szállítmányát továbbra is a panamai Manzanillo kikötőjében őrzik. Az 1977-ben még a Szovjetunióban gyártott hajó 35 fős legénységét őrizetbe vették. A matrózok eleinte megpróbálták megakadályozni a vizsgálatot, miközben a BBC szerint az észak-koreai kapitány öngyilkosságot is megkísérelt.

A panamai hatóságok közölték, hogy az ENSZ-hez fordulnak, amely majd eldönti, hogy hol emejenek vádat fegyvercsempészetért a letartóztatottak ellen – tudatta a Reuters.

Rovatok