Index Vakbarát Hírportál

Halálra ítéltek egy bangladesi pártfőtitkárt

2013. július 17., szerda 12:04

Halálra ítélték az 1971-es bangladesi függetlenségi háborúban elkövetett tetteiért az ellenséges Pakisztánt támogató Ali Ahszan Mohamed Modzsahidot szerdán. A 65 éves férfi a Dzsamaat-i-Iszlámi nevű iszlamista párt főtitkára, 2001 ás 2007 között pedig a szociális tárcát vezette a a jelenleg ellenzékben lévő Kaleda Zia kabinetjében – közölte az al-Jazeera.

A kormány által három éve Dakkában létrehozott – első ítéleteit idén januárban hozó – Nemzetközi Büntető Törvényszék gyilkosságért és emberrablásért, gyújtogatásért és kínzásért ítélte kötél általi halálra Ali Aszant. A bangladesi vezetés szerint a véres polgárháborúban hárommillió ember halálát okozta a pakisztáni hadsereg, amelynek katonái 200 ezer nőt erőszakoltak meg.

Háborús bűneit Ali Ahszan azok ellen követte el, akik az akkor Kelet-Pakisztánként Iszlamabad alá rendelt ország függetlenségéért szállt síkra. Célpontjai többek között újságírók, tanárok és művészek voltak.

Az elítélt fia szerint azonban politikai alapon hozta meg döntését a bíróság. Ali Ahszan fellebbezhet az ítélet ellen. Az öt hónap múlva esedékes választások eredményétől függően akár a per újratárgyalása is elképzelhető – vélte az angol nyelvű arab televízió hírportálja.

Leszámolás az ellenzékkel

Bár a Banglades Népi Ligáját vezető kormányfő már 2008-as választási győzelme után meghirdette a bűnösök felelősségre vonását, sokan az ellenzék meggyengítésének célját látják Sejk Haszina kezdeményezésében. A politikusnőnek – a függetlenné vált Banglades első elnökének lányának – ehhez az indíttatást az adhatja, hogy a 2001 és 2008 között ellenzékben töltött időszakban merényletet követtek el ellene, majd korrupció vádjával őrizetbe vették.

90 évest 90 évre

A mindössze másfél magyarországnyi területű, ám 150 millió lakosú Bangladesben sztrájkokhoz és zavargásokhoz vezetett a héten a Dzsamaat-i-Iszlami elleni fellépés.

Hétfőn 90 éves börtönt szabtak ki az iszlamista párt szellemi vezetőjére, a 90 éves Gulam Azamra, akinek pártját is háborús bűnöket elkövető szervezetnek mondták ki. Tiltakozásul ezrek vonultak utcára a Dzsamaat-i-Iszlami hívei közül akik összecsapásba keveredtek a rendőrséggel. Emellett országos sztrájk kezdődött az etnikailag homogén, és döntően muzulmánok lakta Bangladesben.

Rovatok