Index Vakbarát Hírportál

A legvéresebb nap: 65 halott Egyiptomban

2013. július 27., szombat 22:49 | aznap frissítve

Az egyiptomi egészségügyi minisztérium szombat esti közleménye szerint összesen 72 halálos áldozata volt a Kairóban reggel lezajlott összecsapásoknak. A nap folyamán Egyiptomban és külföldön több bírálatot fogalmaztak meg az erő túlzott alkalmazása miatt.

A megbuktatott előző államfőt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség párt szerint Kairóban reggel a hadsereg támadt rá a volt elnök mellett tüntetőkre. A belügyminisztérium viszont közleményében azt állította, hogy a tiltakozó akciónak törvényes eszközökkel vetettek véget, és az összecsapásokat az váltotta ki, hogy a Muzulmán Testvériség provokálta a katonákat.

A földközi-tengeri Alexandriában is nyolcan életüket vesztették hasonló összecsapásokban. A két helyszínen összesen 72-en haltak meg és 792-en sebesültek meg a pénteki-szombati incidensekben. A szombati volt a "legvéresebb" nap Egyiptomban Murszi elnök július 3-i megbuktatása óta.

A nap folyamán egyiptomi és külföldi politikusok is bírálták a hatóságokat az erő túlzott alkalmazása miatt. Közéjük tartozott Mohamed el-Baradei, a korábbi ellenzékiből lett egyiptomi alelnök, aki egy Twitter-üzenetben elítélte az erő aránytalan bevetését, és együttérzését fejezte ki a halálos áldozatok miatt.

Az Európai Unió részéről Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő a szemben álló feleket az erőszakos cselekmények beszüntetésére szólította fel, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig ijesztőnek nevezte az erőszak egyiptomi fokozódását. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök - Murszi nyílt támogatója - ezzel szemben bírálta szombaton az Európai Uniót és más világhatalmakat is, amiért szerinte nem ítélték el elég határozottan a reggeli kairói tömegmészárlást.

Az amerikai külügyminiszter szerint Egyiptom mérföldkőhöz érkezett, és társadalmát vissza kell hozni a polgárháború széléről. John Kerry felhívta szombat este az egyiptomi átmeneti kormány két magas rangú tisztségviselőjét, Mohamed el-Baradei alelnököt és Nábil Fahmi külügyminisztert, hogy kifejezze aggodalmát az utóbbi 24 óra erőszakos cselekményei miatt. A külügyminiszter szerint a két évvel ezelőtt kezdődött forradalom végkimenetele még dőlt el, de erre mindenképpen befolyással lesz az, ami most történik.

Rovatok