Index Vakbarát Hírportál

Mindig Mugabe lesz Zimbabwe elnöke

2013. augusztus 4., vasárnap 12:40

A 89 éves diktátor, Robert Mugabe pártja nyerte meg a választásokat Zimbabwében, így hetedik alkalommal is ő lehet az elnök. Mugabe vetélytársa a mostani miniszterelnök, Morgan Tsvangiari volt, Mugabe 61, Tsvangiari 34 százalékot kapott.

Egyetlen nyugati országból sem kértek megfigyelőket a választásra, de a helyi civil szféra szerint teljesen hiteltelen volt a szavazás. A BBC azt írja, hogy a nagyobb városokban, ahol az ellenzék népszerű, több mint egymillió embert nem engedtek szavazni. Összesen hatmillió választásra jogosult ember él az országban. Az Egyesült Államok, Anglia (Mugabe előtt Zimbabwe az ő gyarmatuk volt) és Európa is elítélte a csalást, az amerikai külügyminiszter szerint a választás "nem fejezi ki hitelesen a zimbabwei emberek akaratát".

Mugabe 1980, az ország függetlenedése óta irányítja Zimbabwét, 1987 óta ő az elnök. Vezetése alatt Zimbabwében a születéskor várható élettartam 61 évről 43 évre csökkent, igaz, az utóbbi 10 évben ezen siekrült javítania, a Világban adatai szerint mostmár 51 év.

Rovatok