Index Vakbarát Hírportál

Evakuálás, további tüntetések pénteken Egyiptomban.

2013. augusztus 16., péntek 15:13 | tíz éve frissítve

Ismét összecsaptak Kairóban a Muszlim Testvériség támogatói és a rendőrök. Az utcai megmozdulások pénteken délelőtt kezdődtek újra, fél négy körül érkeztek először hírek halálos áldozatokról. Vidéken már korábban lelőttek négy tüntetőt. Pénteken éjjel a Muzulmán Testvériség aktivistái elfoglaltak egy kairói mecsetet, de a katonaság szombat délelőttre erő alkalmazása nélkül meggyőzte őket, hogy távozzanak. Az oroszok már az ott lévő turisták evakuálására készítenék fel légitársaságaikat.

Pénteki mérleg: 80 halott, 300 sebesült, 1004 letartóztatás

Több mint 1000 embert tartóztattak le az egyiptomi biztonsági erők a pénteki tüntetések során.

A belügyminisztérium szombat hajnali közleményében azt közölte, hogy összesen 1004 személyt tartóztattak le, a nyilatkozat szerint a megbuktatott Mohamed Murszi elnököt támogató Muzulmán Testvériség aktivistáit. 558 letartóztatásra Kairóban került sor. A pénteki nap nem hivatalos mérlege több mint 80 halott és mintegy 300 sebesült volt.

Most a Ramszesz téren történt minden

A júliusban megbuktatott elnök, Mohamed Murszi hívei délelőtt ismét tüntetni kezdtek Egyiptomban. A tüntetések azért indultak újra, mert a Murszit támogató Muszlim Testvériség péntek délelőtt arra kérte az embereket, hogy az imák után ismét vonuljanak utcára. A testvériség szerint ez a péntek a harag napja. A Muzulmán Testvériség korábban „nagy tüzet” ígért péntekre. Ez részben meg is valósult, hiszen a tiltakozók rendőrőrsöket, hatósági, kormányzati épületeket és kopt templomokat gyújtottak fel.

A tüntetők a BBC szerint délelőtt a kilencmilliós Kairó mecseteiből vonultak a Ramszesz térre. Délután fél háromkor eldördültek az első lövések is, de még nem tudni, ki lőtt. A tüntetők később megkövezték a téren lévő rendőrőrsöt, amire a rendőrök könnygázzal válaszoltak. A BBC tudósítója fél négy körül már azt jelentette, a térről kerékpárral viszik el a sérülteket, és több embert fejen lőttek. Egyelőre tizenegy halottról tudnak Kairóból, a Ramszesz térről füst száll fel.

A tüntetők között vegyesen vannak iszlamisták és a tegnapelőtti vérengzést ellenző civilek. A Ramszesz téren mindenki nagyon haragszik a hadsereg főparancsnokára, Abdel-Fattah al-Sziszire. Azt mondják, a parancsnok nem is igazi muszlim, mert valódi muszlimokat lövet le az embereivel.

Vidéken a helyzet még durvább volt: a 370 ezres Iszmáilíja városában a tüntetők megpróbáltak megostromolni egy helyi kormányépületet, az ostromban a rendőrök már a kairói események előtt megöltek négy tüntetőt.

Nem mindenki szomorkodott Murszi távozása miatt

Az iszlamistákkal szemben álló csoportok válaszképp ellentüntetésre hívták az egyiptomiakat. Az egész városban ellenőrzőpontokat állítottak fel, és nem lehetett bemenni a Tahrír térre, ahol a Muszlim Testvériséget elutasítók, a jelenlegi kormány szimpatizánsai szoktak gyülekezni.

Az elmúlt két napban a Muszlim Testvériség tagjai több mint 25 kopt keresztény templomot támadtak meg, mert szerintük támogatták a Murszi elleni júliusi puccsot.

A harag hete következik

A pénteki „harag napja” után a „harag hete” következik Egyiptomban, az iszlamista Muzulmán Testvériség szombattól egy hétig tartó tiltakozó megmozdulásokra szólított fel.

A hadsereg által megbuktatott volt elnököt, Mohamed Murszit támogató szervezet éjszakai nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a hatóságok erőszakos fellépése ellenére folytatni kívánják a tüntetéseket. A Muzulmán Testvériség szóvivője Twitter-üzenetében megerősítette, hogy az elkövetkező egy hétben minden nap újabb tiltakozásokat terveznek Kairóban és az ország összes tartományában.

A szervezet ismét arra szólította fel híveit, hogy az utcákon tiltakozzanak a katonai hatalomátvétel ellen. „A puccsot végrehajtó rezsim elutasítása olyan iszlám, nemzeti és erkölcsi kötelezettség, amit nem adhatunk fel” – szögezte le a nyilatkozat, hangsúlyozva, hogy a végső cél Mohamed Murszi elnöki hatalmának helyreállítása.

Az oroszok a kimenekítésre készülnek

Az orosz szövetségi légiközlekedési hatóság (Roszaviacija) felszólította az orosz légitársaságokat, hogy mielőbb készítsék el az Egyiptomban tartózkodó utasok kimenekítésének tervét. A hatóság egyrészt arra kötelezte a légitársaságokat, hogy készüljenek fel az esetleges váratlan (vis maior) eseményekre, és álljanak készen elszállítani Egyiptomból a korábban odautazókat. Másrészt dolgozzák ki tervüket arra az esetre, ha nem tudnak Kairóban vagy a népszerű Vörös-tengeri üdülőhelyek, Sarm es-Sejk és Hurgada repülőterein leszállni. Az országban orosz hírportálok szerint nagyjából 50 ezer orosz tartózkodik, sokan ingatlantulajdonosok is. Az Itar-TASZSZ helyi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a tüntetők egy vasúti szakaszt is felrobbantottak Kairótól északnyugatra. A Reuters úgy tudja már 50 halálos áldozata van a pénteki összecsapásoknak. Alexandriában is összecsapások voltak, itt legalább öt ember vesztette életét.

Amnesty: Aránytalan volt a hatóságok válasza

Az Amnesty International az utóbbi napok véres egyiptomi összecsapásainak teljes és pártatlan vizsgálatát sürgeti, a nemzetközi jogvédő szervezet megítélése szerint a hatóságok aránytalan mértékben alkalmaztak erőszakot a tüntetőkkel szemben. A londoni székhelyű szervezet közleményében szorgalmazta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szakértői kapjanak felhatalmazást az válságos események kivizsgálására.

Az Amnesty International szerint a biztonsági erők „indokolatlan használtak halált okozó fegyvereket” és megszegték azt az ígéretüket, hogy lehetővé teszik a sebesültek biztonságos elszállítását.

Szemtanúk beszámolói és más bizonyítékok alapján kétségtelennek tűnik, hogy a biztonsági erők az emberi életet kirívó módon semmibe véve léptek fel, és sürgetően szükséges a történtek teljes, független és pártatlan kivizsgálásának elindítása – írta Philip Luther, a nemzetközi jogvédő szervezet Közel-kelet és Észak-afrikai Programjának az igazgatója. Hozzátette: amikor egyes tüntetők erőszakhoz folyamodtak, a hatóságok válasza erre messzemenően aránytalan volt, a jelek szerint nem tettek különbséget a békés és az erőszakos tüntetők között.

Magyar külügy: ne utazzunk Egyiptomba

A magyar külügyminisztériumi ajánlás  azt írja, a Vörös-tenger melletti, védett üdülőkomplexumok kivételével Egyiptom egyik részére sem ajánlják az utazást – az üdülőkomplexumokon kívül semmi nem biztonságos. Azt kérik, aki már Egyiptomban van, semmiképp ne vegyen részt tömegmegmozduláson, önjelölt fotóriporterként sem.

„Utazásaink ugyanúgy zajlanak, az üdülőkomplexumok biztonságosak” – mondta szinte teljesen egyezően a Kartago Tours és a Taurus Reisen utazási iroda is. A fakultatív programokat, mint például a kairói városnézéseket, az irodák nem indítják el. Az utasszám csökkenését sem tapasztalták az irodák, voltak, akik csökkentették az áraikat, ezzel magyarázzák a változatlan érdeklődést. Igaz, azt nem tudni, hogyan befolyásolja majd ezt az a tény, hogy pénteken csődbe ment az egyik legnagyobb Egyiptomba utaztató magyar iroda, a Best Reisen.

Az EU csóválja a fejét, Obama elégedetlen

„A felelősség a halottakért az átmeneti kormányt terheli" – jelentette ki Catherine Ashton. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra szólította fel Brüsszelt, hogy dolgozza ki az EU Egyiptommal kapcsolatos lépéseit – írta a Reuters.

Az amerikai elnök még csütörtökön bejelentette, hogy mégsem tartják meg a tervezett közös hadgyakorlatot Egyiptommal. Barack Obama beszédében elítélte a civilek elleni erőszakos fellépést.

Kairó visszautasította, Obama vádjait. Az egyiptomi vezetés közleményében tudatta, hogy a terrorizmus ellen harcolnak, amelynek legfőbb forrását Murszi hívei adják.

Helyszíni fotóikat, tudósításaikat a tema@mail.index.hu címen várjuk.

Rovatok