Index Vakbarát Hírportál

Keményvonalas jobbos az osztrák szabadságpárt élén

2005. április 23., szombat 21:00

Salzburgi kongresszusán Jörg Haider vetélytársát, Heinz-Christian Strachét választotta elnökéül szombaton a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A pártválasztásra pontosan három héttel azután került sor, hogy Haider kiválásával kettészakadt az FPÖ.

A 35 éves Strache a szabadságpárt bécsi szervezetének vezetője, közismerten idegengyűlölő, s a legkeményebb jobboldali szárny képviselőjének tartják őt a párton belül. Az Európai Unió-ellenes hangvételű FPÖ-kongresszuson a 431 küldött 90 százaléka szavazott rá, s ezzel Strache lett a párt eddigi történetének legfiatalabb elnöke.

Győzelmének kihirdetése után küldöttek egy csoportja vállra emelve vitte fel őt a szószékhez. Haider, aki a 80-90-es években még sikert sikerre halmozva vezette az FPÖ-t, április elején elhagyta a pártot, s annak csaknem teljes országos elnökségével új, a centrumhoz közelebb álló pártot alapított Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) elnevezéssel. Szombati kongresszusi beszédében Heinz-Christian Strache kíméletlen leszámolást hirdetett meg Haiderral szemben, aki szerinte "eladta a lelkét" és "elárulta" az FPÖ ideológiáját. "Az öreg FPÖ elment, az igazi itt maradt" - mondta.

Rovatok